700-1200 евро плащат българските студенти в Италия

Италия се налага сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина през последните години

Италия се налага сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина през последните години

Италианският бизнес живо се интересува от обучаващите се български студенти в университети в Италия, твърди Джузепе де Франческо от „Конфиндустрия България”, почетен консул на Република Италия в Пловдив.

Българските студенти, заминаващи да учат в Италия, са очаквани да се върнат в родината си и да се реализират професионално в италиански компании, работещи на нашия пазар, допълни Марко Монтеки, президент на Италианска търговска камара.

Нарастващ брой български студенти избират Италия за продължаване на своето обучение, стана ясно на пресконференция в БТА. Според изследване на ЮНЕСКО от 2009 г., в държавните университети в Италия се обучават над 900 български студенти. В последните две-три години интересът осезаемо расте. Италия се налага сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина през последните години.

Таксите в държавните университети в Италия се определят на база семейни доходи. Благодарение на това българите плащат доста по-ниски от средните суми за образование там. Средно нашите младежи, избрали да се обучават в Италия, заплащат между 700 и 1200 евро на година. За сравнение, средните такси там са между 800 и 3300 евро на година.

Повечето български бакалаври и магистри избират специалности в сферата на архитектурата, дизайна и инженерните науки. Търсят се и програми, свързани с икономически и правни науки.

От 12 до 22 октомври Италианският културен институт в София организира 13-та Седмица на италианския език по света, посветена на изследванията и иновациите. По-голяма част от предвидените мероприятия са безплатни.

Първото събитие в програмата тази година е изложението „Дни на италианското образование” в Интерпред, на което ще бъдат представи някои от най-добрите университети в Италия, с учебни програми на италиански и английски език.

Коментари по темата: „700-1200 евро плащат българските студенти в Италия”

добавете коментар...

  1. Stefania

    Kato u4ila v universiteti v BG i Italia, moga da kaja, 4e BG universitet dava po-dobro obrazovanie ot italianskiat.Razhodite v Italia sa dvoino, a dori i troino pove4e otkolkoto v BG.Tova e palna koiato praviat v BG, zastoto italianskite universiteti sa v pla4evno finansovo sastoianie. A i italianzite plastat taksi na baza na dohoda, neviarvam, 4e ste e taka i za balgari.

  2. Майка

    ние вече се регистрирахме. Активно вече проумваме възможностите за образование в чужбина, тъй като тази догодина синът ми ще кандидаства. Смятам, че подобни изложениа са много полезни, защото е мното по-лесно на едно място да се намери необходимата информация, а не сам да се ровиш и търсиш, особено ако не знаеш италиански. Там сме.

  3. Ани

    Италия е най-доброто място за обучение. Повечето от съучениците ми са се насочили натам, защото университетите са добри, парите не са много, има добра база. Радвам се, че някой е решил да направи изложение на италианските университети. Много е трудно иначе да прецениш кое е най-доброто за теб.

  4. Илия

    “В последните две-три години интересът осезаемо расте. Италия се налага сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина през последните години.”

    И най-вече в дизайна! Браво на организатора за събитието!

Коментар