Ще продават лаптопите като смартфони

Скоро лаптопите може да се продават по модела на смартфоните – от операторите на безжични телефонни мрежи. Новата идея идва от Microsoft, която вече работи за реализираното й заедно с GSM асоциацията (GSMA), която разпространи новината на своя сайт.
Двамата партньори обявиха конкурс за създаване на евтин мобилен компютър с технология 3G за достъп до интернет. Шест големи производители, вкл. Dell, Lenovo, Fujitsu-Siemens, Asustek, Twinhead и Vestel Elektronics, са проявили интерес към конкурса.
От страна на мобилните оператори, в проекта се готвят да участват двайсет компании, сред които Orange, Telefonica, O2, Turkcell и Vodafone. Победителят в конкурса ще бъде обявен на световния конгрес на GSMA в Барселона през февруари следващата година.
От кандидат-производителите се иска да създадат опростен лаптоп за масова употреба, с възможност за безжично включване към интернет по всяко време и от всяко място, чрез мрежите на мобилните оператори. Има изискване и към цената на лаптопите, която трябва да бъде в диапазона от $500 до $1000.
Организаторите на конкурса се надяват мобилните оператори и производителите на компютри да постигнат споразумения за продажба на лаптопите като мрежови телефони, с включен план за безжична връзка.

Коментар