Нова вълна недоволство срещу предложение на ЕС

Европейските телевизионни компании осъдиха предложение на Европейската комисия да отвори радио честотите за мобилните оператори, като заявиха, че в резултат на такова действие, дигиталните телевизионни екрани могат да изгубят сигнала за предаване на програмите.
Предупреждението, идващо от European Broadcasting Union (EBU), се нарежда до критиката от страна на френски и немски телеком регулатори относно широкообхватните предложения на ЕК от тази седмица за радикални промени на европейския телекомуникационен пазар, писа silicon.com.
Предложенията на ЕС целят да засилят конкуренцията в широколентовите и безжичните услуги, давайки на националните регулатори правомощия да разделят на части доминиращи местни оператори.
Реформата заплашва също така и радио спектъра в същината му на „неутрална услуга”, отваряйки всяка честота за този, който плати за нея, независимо дали става дума за сектора на авиацията, за компаниите, предаващи телевизионни сигнали, или за телекомите.
Това, обаче може реално да повлияе на телевизията, като е възможно в бъдеще екраните на потребителите да станат черни, казват от EBU.
От обединението, в което членуват 75 телевизионни компании за публични услуги от 56 страни в и около Европа, заявяват, че би било по-добре различните области от спектъра да бъдат запазени за различните потребители, отколкото да бъдат продадени на търг на този, който плати най-много. Опасността е сигналите на мобилните телефони да се смесят с телевизионните сигнали. При аналоговите телевизии, които днес са широкоразпространени, това би довело до създаване на неясна картина и лош звук.
При дигиталните телевизии във Великобритания, които предстоят да бъдат пуснати в цяла Европа през следващите няколко години, резултатът от интерференцията, когато някой в същата сграда говори по своя мобилен телефон, може да бъде бял екран.
Проблемът се състои в спектъра UHF (ultra-high frequency), тъй като операторите от почти всяка индустрия искат да използват именно него, защото той предлага по-добро качество и по-ниски разходи. Техническият устрем за промените идва от това, че превключвайки от аналогови на дигитални сигнали, част от спектъра ще бъде освободена, което се нарича „дигитален дивидент”.
Мобилната телевизия, която може да бъде доставяна от телекоми и от телевизионни компании, крие по-малко рискове за цифровата телевизия, тъй като сигналът е еднопосочен и може да бъде нагласен от източника да намалява интерференцията.
В момента в Женева се преговаря за споделяне на радио честотите между сателитните оператори, телефонните и телевизионните компании.

Коментар