Бундестагът отпуска стипендии за българи

Представители на Германския Бундестаг и няколко университета се срещнаха с ректора на СУ - проф. Иван Илчев

Представители на Германския Бундестаг и на няколко университета се срещнаха с ректора на Софийския университет – проф. Иван Илчев
(снимка: СУ)

Германският Бундестаг и няколко университета канят български студенти да участват в Международната парламентарна стипендия (IPS) за пет месеца в Берлин, стана ясно от среща на ректора на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев с депутата от германския парламент Волфганг Бьорнсен и представители на три немски университета.

Стипендията е насочена към висококвалифицирани и политически заинтересовани млади жени и мъже, които имат волята след края на програмата да се завърнат в своите родни страни, където да участват в изграждане на демократично бъдеще, съобщи сайтът на СУ.

Германският парламент предоставя на млади хора възможността по време на 15-седмична дейност при член на Бундестага да опознаят германската парламентарна система и процесите на вземане на политически решения, както и да натрупат практически опит в областта на парламентарната работа.

Стипендиантите ще бъдат избрани от независима селекционна комисия на Бундестага. Те трябва да имат българско гражданство, завършено университетско образование, много добри познания на немски език, както и на германската политика, общество и история, и да са на възраст под 30 години при започване на стипендията.

Стипендия е в размер на 450 евро на месец, като е предвидено безплатно настаняване, поемане на застраховка и пътни разноски. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2014 г. В инициативата участват Свободният университет Берлин, Хумболтовият университет в Берлин и Техническият университет в Берлин. Подробности за програмата са достъпни на сайта на Бундестага.

Коментар