100% широколентово покритие в Европа!

Европа се нуждае от светкавично бърз интернет, заяви Нели Крус

Европа се нуждае от светкавично бърз интернет, заяви Нели Крус

Всяко домакинство в ЕС вече може да има базова интернет връзка, благодарение на сателитното широколентово покритие в целия Съюз, съобщи Европейската комисия.

Сателитни връзки вече се предлагат във всички 28 страни членки, което означава, че всички европейски гражданин могат да се абонират за сателитен интернет, включително трите милиона души, които все още нямат достъп до стационарни или мобилни широколентови мрежи.

„Благодарение на допълнителното покритие, осигурено от сателитния интернет, постигнахме целта си за широколентов достъп за всички до края на 2013 г.”, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус. „Трябва да продължим да работим за подобряване на мрежите и осигуряване на равни възможности, но възможностите вече са налице”.

Ето как ЕС осигури 100% широколентово покритие:

  • Стационарен интернет (ADSL, VDSL, кабелен, оптичен, медни проводници) – 96,1%
  • Мобилен интернет (2G, 3G, 4G) – 99,4%
  • Сателитен интернет – 100%

До края на 2012 година 99,4 % от домакинствата в ЕС имаха достъп до основен стационарен или мобилен интернет, включително 96,1 % от домакинствата в селските райони. Но сред последните 0,6 % (около 3 милиона души) бяха много семейства и предприятия в изолирани или селски райони, в които инсталирането на стационарен или мобилен широколентов интернет е по-трудно и скъпо.

„ЕС поддържа технологичен неутралитет, но за хората в най-изолираните райони сателитната технология е добра възможност да останат свързани и най-вероятно ще остане такава“, коментира по този повод Нели Крус.

Голям брой европейци не знаят, че могат да имат сателитна широколентова връзка. Ето защо днес бе открит уебсайтът broadbandforall.eu – услуга, разработена от Асоциацията на европейските сателитни оператори, която позволява на гражданите бързо да проверят възможностите за сателитен широколентов интернет, с които разполагат.

148 спътника предоставят услуги на европейците. Базовите пакети започват от 10 евро на месец, пакетите със скорост 20 мегабита в секунда (Mbps) започват от 25 евро на месец, а средната цена за сателитни приемници е 350 евро (или по-ниска при комбинация с добър абонамент).

Крус предупреди обаче, че за един наистина „свързан континент” ще са нужни по-бързи от базовите широколентови връзки: „Европа се нуждае от светкавично бърз интернет. Не можем да позволим отделни граждани и предприятия да изостават. След като осигурихме базов широколентов достъп за всички, незабавно трябва да инвестираме в нови бързи мрежи.“

Достъпът до надежден интернет на разумни цени със скорост 30Mbps и 50 Mbps е от ключово значение за икономическото развитие на Европа и за следващото поколение цифрови продукти и услуги като свързаната телевизия, електронното здравеопазване, изчисленията в облак и свързаните автомобили, допълни заместник-председателят на ЕК.

Коментар