Google показа интернет балона за проекта Loon

Google планира да покрие стратосферата на Земята с въздушни балони-антени за достъп до интернет

Google планира да покрие стратосферата на Земята с въздушни балони-антени за достъп до интернет и в най-отдалечените места

Видео с прототип на балон за интернет изтече в YouTube, където предизвика позитивни реакции от много потребители. Клипът повдига завесата пред амбициозния проект на Google, известен като Project Loon, целящ да осигури достъп до интернет и в най-затънтените места чрез въздушни балони.

Според експерт от Google, постоянното движение на балоните няма да влоши качеството на връзките. Благодарение на усъвършенстваната антена, сигналът, приеман от спътник, ще бъде еднакво силен независимо къде се намира балонът. Прототипът все още подлежи на подобрения и дори в Google не са сигурни, че крайният продукт ще изглежда по същия начин.

Google планира да покрие стратосферата на Земята с въздушни балони-антени, които ще осигурят Wi-Fi достъп до интернет и в най-отдалечените места. Ако всичко върви по план, балоните ще позволят безпроблемен достъп до интернет дори в райони като Антарктика. Стойността на проекта и срокът за пускането му все още не са известни. Като се имат предвид годишните приходи  от над 50 милиарда долара на Google, едва ли за компанията ще бъде проблем да реализира амбициозното си начинание.

Коментар