HP влиза на пазара за 3D принтери

Ще минат три години преди 3D печатът да стане голям бизнес, заяви Мег Уитман.

Ще минат три години преди 3D печатът да стане голям бизнес, заяви Мег Уитман в Банкок

HP планира да навлезе на перспективния пазар за 3D принтери към средата на 2014 година, стана ясно от изявление на главния изпълнителен директор на корпорацията Мег Уитман.

Въпреки че 3D печатът е на начален етап на развитие, HP активно разработва продукти, които ще излязат на пазара в следващите 12 месеца, заяви Уитман по време на Canalys Channels Forum в Банкок. „3D печатът е голяма възможност, ще имаме „нещо” към средата на следващата година”, каза тя пред аудиторията на форума.

Мег Уитман заяви също амбициите на HP да бъде водещ играч на пазара за 3D принтери. Подразделението HP Labs вече работи по създаване на ценово-ефективни принтери, които ще печатат 3D обекти с по-голяма скорост, отколкото достъпните в момента машини.

„Отпечатването на една бутилка може да отнеме от осем до десет часа. Всичко това е много интересно, но е все едно да гледате как се топят ледовете” – така Мег Уитман описа проблема на сегашните технологии за 3D печат. Според нея, ще минат три години преди 3D печатът да стане голям бизнес.

Сега индустрията на 3D принтерите се придвижва напред с леки тласъци, но в един момент ще изригне. 3D печатът намира приложение във високотехнологични сектори за създаване на прототипи на продукти, както и в някои потребителски сегменти от пазара.

Тласък на технологията несъмнено ще даде новата операционна система Windows 8.1 с вградена поддръжка на 3D принтери. Някои компании дори започнаха да предлагат ценово достъпни устройства, които могат да се сглобяват в домашни условия.

Коментар