Panasonic ще съкрати 7 хиляди служители

Panasonic планира драстични съкращения в заводите си в чужбина

Panasonic планира драстични съкращения в заводите си в чужбина

Panasonic планира да намали наполовина персонала си, зает в производството на полупроводници. През 2014 година японската компания ще съкрати 7000 от общо 14-те хиляди служители, ангажирани в този бизнес.

Възможно е също Panasonic да продаде някои от заводите си в чужбина, съобщи ИТАР-ТАСС. Компанията ще освободи основно работници в предприятията извън Япония, в частност в Индонезия, Китай, Малайзия и Сингапур. Съкращения в заводите на родна земя не се предвиждат.

Производството на полупроводници е третият отрасъл, в който Panasonic търпи загуби. В края на август компанията взе решение да напусне пазара на смартфони, заради слабата популярност на устройствата й в Япония. По-рано този месец компанията обяви, че през 2014 г. ще прекрати пускането на плазмени панели за телевизори, губейки битката с по-евтините течнокристални дисплеи.

След предприетите мерки, на Panasonic остават две направления, които носят печалби – производството на слънчеви батерии и медицинското оборудване. Компанията планира в близко време да разшири присъствието си на пазара на автомобилна електроника, вкл. радари.

Трудностите в последните години принудиха Panasonic да продаде три от своите офис сгради в Токио. Компанията обяви за продажба централата си в Ню-Йорк и взе решение да напусне Нюйоркската фондова борса. Загубите на Panasonic през финансовата 2012 година възлизат на 754,25 млрд. йени, или около 7,5 млрд. долара.

Коментар