Google строи плаващ център за данни

Google работи по свръхсекретен проект, най-вероятно плаващ център за данни на изкуствения остров Трежър Айлънд в Санфранциския залив, съобщи CNET. На публикуваната снимка се вижда строящ се обект с височина колкото четириетажна сграда, разположен върху баржа. Засега от Google няма официална информация за проекта.

Налице са обаче редица факти, , вкл. договори за наем и информации от местни жители, които свидетелстват, че интернет гигантът изгражда център за данни. В случая, океанът осигурява охлаждане и се явява източник на евтина енергия.

Още през 2009 година Google регистрира патент на център за данни върху плаваща платформа. Същевременно, модулните центрове за данни в контейнери вече се явяват утвърдена практика.

Известно е, че Google се стреми да разполага центровете си за данни на места с евтини източници на охлаждане. Проектите на компанията винаги са неочаквани и оригинални, вкл. и този за осигуряване на интернет в труднодостъпни райони чрез въздушни балони.

Междувременно, източници на CBS предполагат, че загадъчната постройка не е плаващ център за данни, а маркетинг център за очилата с допълнена реалност Google Glass. Не е изключено строящата се сграда да се превърне в гигантски магазин за продажби на очила и свързани с тях продукти още през следващата година.

Коментар