„Интернет на нещата” влиза в регулация

iof-featured

Към 2020 г. „интернет на нещата” ще съдържа приблизително 212 милиарда свързани устройства

Властите в САЩ планират да въведат принципи за регулиране на т.нар. концепция „интернет на нещата”. Целта е да бъдат защитени потребителите от разкриване на персонални данни, а производителите на оборудване да носят съответна отговорност.

Очаква се Федералната комисия по търговия (FTC) да представи базовите принципи за регулиране на „интернет на нещата” на 17 ноември, съобщава сайтът на ведомството. В момента комисията обработва предложения от експерти и водещи играчи на пазара

Необходимостта от регулиране назря, заради ръста напоследък в броя на устройствата, свързани към интернет, вкл. автомобили и медицински датчици, различни уреди и потребителска електроника. Това налага обезпечаване на определено ниво на сигурност на връзките и защита на потребителските данни, които се предават по тях.

„Интернет на нещата” (Internet of Things) е концепция, която предполага включване към мрежата на милиарди устройства, вкл. битова техника, системи за „умния” дом, видеокамери, датчици на температура, влажност и др. Неотменен атрибут на тази концепция е възможността на устройствата да „преговарят” помежду си без участието на човек.

Устройствата могат да взаимодействат с потребители, да предават информация в компаниите и да събират данни за трети лица, вкл. за изследователи и доставчици на услуги в сферата на здравеопазването, които искат да разберат как се използват техните продукти, пояснява FTC. Това ще даде значителни предимства на потребителите – така например, те биха могли дистанционно да управляват устройствата в своя дом и по-ефективно да използват своето време и ресурси.

В същото време събирането и обменът на данни между умни устройства поставя сериозни въпроси, свързани със защитата на персоналните данни и сигурността. Задавайки стандарти за производителите на мрежови устройства, FTC се надява да намали броя на случаите на разриване на персонални данни.

Особено фрапантен е случаят от миналата година с компанията за сигурност TrendMicro. Хакери пробиха сайта на доставчика и публикуваха в интернет видео записи от личните уеб камери на близо 700 потребители. В началото на септември т.г. TrendNet прие да изпълни изискванията на властите за подобряване на сигурността.

FTC вече е събрала и разглежда предложения за регулиране на „интернет на нещата” от големите играчи на пазара. Някои от тях обаче не признават заплахата за личния живот на потребителите – по правило, подобна позиция застъпват компании като оператора AT&T , които събират данни за огромен брой хора.

FTC е изправена пред нелека задача. От една страна, комисията трябва да разработи правила  за обмен на информация между устройствата, а от друга – да даде достатъчно свобода на производителите да развият концепцията „интернет на нещата”.

Анализаторската компания IDC прогнозира, че към 2020 г. световните разходи за технологии и услуги, свързани с концепцията „интернет на нещата”, ще достигнат 8,9 трилиона долара, в сравнение с 4,8 трилиона долара през  2012 г. Предполага се, че към 2020 г. „интернет на нещата” ще съдържа приблизително 212 милиарда свързани устройства, от които 30,1 милиарда ще бъдат автономни.

Коментари по темата: „„Интернет на нещата” влиза в регулация”

добавете коментар...

  1. editor

    Този термин вече е наложен и от Европейската комисия в нейните официални публикации по темета – “интернет на нещата”.
    Ето пример: “Брюксел, 12 април 2012 г. „Интернет на нещата“ (ИН): това е бъдещето, в което ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни ще са свързани безжично към интернет чрез интелигентни чипове, така че да са в състояние да събират и обменят данни.”

  2. zmeYpc

    Не ви е точен българският превод на английската глупост: Internet of things. В правото и то римското „неща“ се наричат „вещи“. RES. Думата „република“ произлиза от там. „Публични дела“, но също и „публични вещи“. И тъй като става въпрос за регулация (която в никакъв случай не засяга гражданите на България), мисля че е по-добре това да се преведе като „Вещни права в интернет“. INTERNETUM RES CORPORALES.

    Много моля премисляйте новите понятия и термини, които въвеждате, защото повличате крак и така влияете върху българския език. Извинявам се, ако материалът е „спуснат отгоре“, но това не променя казаното от мен.

  3. prism

    нямо що, поредното следене в интернет

  4. MNSP

    Определено има нужда от регулация за защита наличните данни. Проблемът е, че под този благовиден предлог всъщност ще се шпионират потребителите

  5. User

    И да искам не мога да напиша коментар

Коментар