Видео сайт плаща на ъплоудъри процент от рекламата

Видео сайт плаща на ъплоудъри процент от рекламата
В търсене на печелившия бизнес модел, нов сайт за хостване на любителско видео стимулира финансово авторите на съдържание
06/07/2006
Неочакван ход на сайт за обмен на любителско видео е на път да взриви един прохождащ бизнес в Интернет. За да привлече потребители, eefoof.com обяви, че ще плаща на авторите на видео клипове, които публикуват своите файлове в сайта.
Eеfoof.com, както и други подобни сайтове търсят печелившия бизнес модел в джунглата на Интернет. Основен играч в хостването на любителско видео е сайтът YouTube, който се появи в Интернет пространството миналата година.
Друг популярен видео сайт е Guba, откъдето очакват 12 милиона долара приходи от продажби на реклама през тази година, съобщава silicon.com.  
Момчетата от eefoof.com искат бързо да скъсят дистанцията от водачите. Сайтът ще се опита да привлече към себе си видео съдържание и по-голяма аудитория, като се раздели с процент от рекламните приходи.
На челно място в своята страница eefoof.com обяснява схемата, по която ще плаща комисионни на авторите на видео клипове, картинки, флашове и аудио. Всеки месец машината на сайта отчита броя на уникалните посещения на конкретните страници с видео клипове и други материали и изчислява процентния им дял от общия брой хитове в категорията. От така получения процент се определя комисионната от рекламните приходи в сайта, която ще получи авторът на даден видео клип, картинка, флаш или аудио.
В тази схема самият сайт се явява комисионер. На всяко плащане еefoof.com удържа такса за себе си и вероятно това ще бъде начинът да печели. Плащането към авторите ще става веднъж месечно по електронен път чрез PayPal трансфер, но за суми не по-малки от 25 долара. В примерната таблица, която са публикували предприемачите от eefoof.com, на 10 долара, "заработени" от хитове, сайтът взема такса 5 долара.
Eefoof.com постигна бърз ефект от своята идея. Веднага щом се разчу из нета, че ще плаща на ъплоудърите, сайтът привлече голям брой ентусиасти, които го напълниха със съдържание. Напливът от посетители в понеделник дори предизвика забавяне в зареждането на началната страница на сайта.
Идеи като тази на eefoof.com изваждат на дневен ред и проблема с авторското право. Изглежда много лесно някой да качи на сайта защитен продукт и да се опита да спечели от него. От eefoof твърдят, че няма да плащат за материали, защитени с авторски права, но остава спорно как точно ще се контролират подобни нарушения.

по темата: „Видео сайт плаща на ъплоудъри процент от рекламата”

добавете коментар...

  1. Чобанов

    Крайно време е да се плаща на тези, които пълнят интернет. Дано и други сайтове последват примера на eefoof

  2. spas

    e koi e tozi sait 🙂

Коментар