Експерти: 90% от CAPTCHA кодовете са пробиваеми

Експерти от САЩ твърдят, че могат да дешифрират с 90% точност CAPTCHA

Експерти от САЩ твърдят, че могат да дешифрират с 90% точност CAPTCHA

Американският стартъп Vicarious е разработил алгоритъм, който може да дешифрира деформираните изображения на букви и цифри с приблизително 90% точност.

Изявлението идва само няколко дни след като Google обяви, че CAPTCHA – популярната система за защита от роботите в интернет – е станала по-лесна за хората и същевременно по-трудна за компютрите.

Vicarious твърди, че е създала алгоритъма, за да подобри изкуствения интелект, и не планира да го пусне за масово ползване. Но компанията е горда, че може да пробие CAPTCHA кодовете, като използва минимални ресурси и данни, благодарение на своя уникален софтуер Recursive Cortical Network.

Vicarious възнамерява да използва новия алгоритъм в областта на „дълбокото познание” и за решаване на проблеми в областта на изкуствения интелект. „Дълбокото познание” в момента е една от най-актуалните теми на научните изследвания в Силициевата долина.

Компанията не разкрива как точно може да „кракне” схемата за защита. Ето защо твърденията й могат да бъдат приети само на доверие.

Коментар