Amazon WorkSpaces – виртуален десктоп в облака

Потребителите могат ползват виртуални Windows десктопи в облачната инфраструктура на Amazon

Потребителите могат да ползват виртуални Windows десктопи в облачната инфраструктура на Amazon

Онлайн гигантът Amazon прави всичко по силите си, за да доминира в света на интернет. На конференция „Re: Invent” компанията представи нова облачна услуга WorkSpaces, която се явява виртуален десктоп, работещ в облака AWS.

Идеята е потребителите да се свързват отдалечено и да управляват виртуални Windows десктопи в облачната инфраструктура на Amazon. По този начин бизнесът ще пести пари, тъй като няма да се нуждае от собствени сървъри, администратори, мрежи и т.н.

Служителите на корпорациите ще могат да работят навсякъде и по всяко време, ползвайки настолни или мобилни устройства, според предпочитанията си, при гарантирана защита на фирмените данни, подчертава Amazon. С новата услуга те ще имат достъп до приложения, документи и интранет ресурси от браузърите на своите десктопи, лаптопи и таблети.

Всичко се управлява от Amazon, като месечната цена за услугата е $35, което включва един CPU, 3,75 GB RAM и 50 GB сторидж. За $60 на месец клиентите получават две CPU, 7,5 GB RAM и 100 GB сторидж – ресурси, които са достатъчни за повечето офис задачи.

Клиентите получават също софтуер Windows Server 2008 R2, пригодени за десктоп вместо за сървърни задачи, заедно с Adobe Flash, Internet Explorer 9, Firefox, Java Runtime Environment и други приложения. Срещу месечна такса от $15 са достъпни Microsoft Office и антивирус Trend Micro.

Официална страница: Amazon WorlSpaces

Коментар