Смартфоните ще станат по-умни от хората през 2017 г.

След няколко години смартфоните ще дават препоръки и полезни съвети на своите притежатели

След няколко години смартфоните ще дават препоръки и полезни съвети на своите притежатели

В близките години смартфоните ще започнат самостоятелно да се настройват към нуждите на своя притежател, прогнозира анализаторската компания Gartner.

Смартфоните постепенно изместват обикновените мобилни телефони. По данни на анализаторите, през третото тримесечие са продадени 250 милиона смартфона, което е с 11,6% повече спрямо второто тримесечие и с 36% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Като цяло, през 2013 година се очаква продажбите да достигнат 940 млн. броя, бележейки ръст от 33,2% спрямо 2012 г. По-любопитната прогноза на Gartner обаче е, че към 2017 година смартфоните ще станат по-умни от своите притежатели в някои аспекти. Така например, този тип устройства ще могат да предугаждат действията на потребителя, автоматично да променят режима си на работа, да дават препоръки и полезни съвети.

Смартфоните се усъвършенстват непрекъснато. От една страна, те придобиват нови хардуерни възможности, благодарение на вградените камери, системи за навигация и всевъзможни датчици. От друга страна, функциите на смартфоните се разширяват с появата на интелигентни приложения и облачни услуги.

Според Gartner, в близките години смартфоните ще започнат самостоятелно да се настройват към нуждите на своя притежател. Така например, устройството ще променя автоматично графика на будилника в зависимост от природните условия и ситуацията по пътищата и освен това ще информира шефа, ако служителят закъснява.

Смартфоните ще отчитат също така данни за местоположението и активността на потребителя, ще анализират информацията за по-рано извършени действия, покупки, посетени места и други събития. Тези данни могат да бъдат допълнени със записи от социални мрежи и блогове.

С други думи, след няколко години смартфоните ще се превърнат фактически в интелигентни помощници на хората, знаещи всичко за своя стопанин.

Коментари по темата: „Смартфоните ще станат по-умни от хората през 2017 г.”

добавете коментар...

  1. До: Геле

    Напълно си прав, що се отнася до боко-тиквата и компа, от който се прави на “печен” и влиза във фейсбук.

  2. Брокол

    Така е!

  3. Геле

    Дори и сега смартфоните са по умни от много хора, които ги притежават!

Коментар