Microsoft отваря нов център за киберсигурност

cyber-security-featured-270x190Microsoft обяви, че отваря нов център за киберсигурност в Редмънт, където е централата на компанията. Cybercrime Center ще помага на софтуерния гигант да се бори срещу малуер и ботмрежи.

Центърът използва технологии, които проследяват криминалната онлайн активност и блокират зловредния код и дейността на ботмрежите, представляващи заплаха за потребителите по целия свят.

В частност, Cybercrime Center разчита на технологии като SitePrint – използвана за създаване на карта на престъпните онлайн мрежи, и PhotoDNA, която блокира съдържание с посегатeлства върху деца. Центърът ще предостави също инструменти на служителите на Microsoft, с които да откриват онлайн измами и кражби на самоличност.

Cybercrime Center e мястото, където експерти на компанията ще си сътрудничат с партньори и потребители, за да осигурят по-сигурна онлайн среда, коментират от Microsoft. В центъра работят близо 100 души, вкл. адвокати, следователи, технически експерти и съдебномедицински анализатори.

Борбата срещу киберпрестъпленията в публичния сектор извлича ползи от експертизата на частния сектор, вкл. от инициативи като тази на Microsoft, посочва представител на Interpol Global Complex for Innovation. От своя страна, Microsoft използва случая, за да припомни, че в последните години е успяла да спре 7 престъпни ботмрежи, вкл. Citadel, Bamital, Nitol, Zeus, Kelihos, Rustock и Waledac.

Коментар