Европа изостава от САЩ при „умните” домове

Европейският пазар за интелигентни домашни системи е с около три години назад спрямо САЩ и като цяло Северна Америка, сочи анализ на Berg Insight. През 2012 г. са направени 500 хиляди нови интелигентни домашни инсталации в ЕС-27+2. Очаква се новите инсталации да достигнат 0,7 милиона към края на 2013 година.

Технологиите за автоматизация на дома са налични от десетилетия, но доскоро бяха нишов сегмент, заради високата цена

Технологиите за автоматизация на дома са налични от десетилетия, но доскоро бяха нишов сегмент, заради високата цена

За сравнение, броят на новите интелигентни домашни инсталации в Северна Америка е на път да достигне 2,3 милиона през 2013 г. Това представлява увеличение от 66 процента спрямо предходната година. Силният растеж в Северна Америка ще продължи и през идните години. Очаква се новите инсталации на системи за „умни домове“ да достигнат 12,8 милиона през 2017 г., пише GreenTech.bg.

Eвропейският пазар е на ръба на навлизане в силна фаза на растеж, подобна на тази в Северна Америка. Berg Insight прогнозира, че пазарът ще расте средногодишно със 78% процента през следващите пет години, достигайки 8,7 милиона нови интелигентни инсталации през 2017. Проникването на системите за „умни домове“ ЕС-27+2 ще се увеличи от 0,4 на сто през 2012 г. до 5,9% през 2017 г.

Технологии за автоматизация на дома са налични от десетилетия, но доскоро бяха нишов сегмент – предимно за много заможните или за екстремните техно-маниаци. Основната причина за това бе високата цена – подобни системи традиционно костват десетки хиляди долари, а по-достъпните системи „направи-си-сам“ често са ненадеждни и изискват много технически познания от потребителите.

През последните години обаче това се промени. Нов вид достъпни системи за домашна автоматизация дефилират на пазара, разчитайки на смартфон приложенията като основен потребителски интерфейс. Това даде възможност за появата на системи, които са по-лесни за ползване от крайния потребител, а цените паднаха и вече се измерват в стотици валутни единици, не в хиляди.

Цялостните решения в момента държат „лъвския пай“ от пазара на системи за „умни домове“, казва Ларс Куркинен, старши анализатор в Berg Insight. Все по-достъпни и все по-масови обаче стават системите за „умни домове“, които покриват само една конкретна функционалност – например управление на отоплението или сигурност.

Коментар