Safeplug – хардуер за анонимно сърфиране в уеб

Американската компания Pogoplug е създала иновативно устройство за домашна употреба, което осигурява така желаната анонимност при сърфиране в интернет, без да изисква инсталиране на софтуер и сложни за повечето потребители настройки.

Safeplug насочва трафика през произволни връзки, които е трудно да бъдат проследени

Safeplug насочва трафика през произволни връзки, които е трудно да бъдат проследени

Струващият само 49 долаара Safeplug е в отговор на опасенията на все повече потребители от следенето в интернет. Въпросът стана особено актуален покрай скандала с Националната агенция за сигурност (NSA) и нейния бивш служител Едуард Сноудън, който изнесе смущаващи факти за масово следене на потребителите в интернет.

И в момента има начини потребителите да останат скрити в мрежата, например чрез технологията Tor, но подобни решения за сравнително сложни и трудни за инсталиране и използване. Pogoplug обещава да опрости процеса със своя продукт Safeplug.

Адаптерът се свързва към домашния рутер и използва Tor, за да направи анонимни всички заявки, които преминават през устройството, като същевременно спестява на потребителите неудобството да пускат специален браузър всеки път, когато искат да сърфират инкогнито.

Safeplug насочва трафика през произволни връзки, които е трудно да бъдат проследени. Устройството не изисква от потребителите да инсталират какъвто и да е софтуер на своите компютри и е съвместимо с всеки браузър.

Трябва си да се отбележи, че компанията не гарантира анонимност на трафика през цялото време, но все пак и не 100-процентова анонимност е много по-добре отколкото нищо. Налична е също вградена технология за блокиране на реклами, която елиминира нуждата от използване на специален софтуер.

Pogoplug предупреждава потребителите, че ще забележат намаляване на скоростта на достъпа, когато ползват нейното устройство, поради същността на Tor мрежата и факта, че трафикът се пренасочва по произволни маршрути, за да остане анонимен.

Safeplug вече е достъпен за покупка от онлайн магазина на Pogoplug. Цената на устройството за анонимно сърфиране в уеб е само 49 долара.

Коментар