Скоро: Човешки сърца от 3D принтер

Учени обещават напълно функционални човешки сърца, създадени с 3D принтер

Учени обещават напълно функционални човешки сърца, създадени с 3D принтер

3D принтерите ще могат да печатат напълно функционални човешки сърца в близките 10 години, обещават биоинженери от Института за сърдечно-съдови иновации (CII) в Луисвил, щата Кентъки.

Много изследователски групи по света работят по биомедицински технологии за 3D отпечатване на човешки сърца, бели и черни дробове, бъбреци и други органи. Към момента обаче изкуствени човешки сърца могат да бъдат създадени само в биореактори, като се поставят стволови клетки на пациента в конструкция на сърце, разчистена от старите негови клетки.

Изследователите от CII се стремят да произведат органи, които могат перфектно да заместят естествените органи на пациента, без риск от отхвърляне. Директорът на университета – д-р Стюарт Уилямс – вярва, че технологията за тази цел ще бъде напълно готова в рамките на 10 години.

Екипът на д-р Уилямс вече се радва на сериозна подкрепа, тъй като за всички е ясно колко важен може да бъде подобен технологичен пробив, отбелязва Ройтерс.

Америка успя да изпрати човек на Луната за по-малко от десетилетие. Учените вярват, че за същия период от време ще създават пълноценно човешко сърце и така ще решат един тежък здравословен проблем – сърдечните заболявания в момента са убиец номер едно в САЩ.

Коментари по темата: „Скоро: Човешки сърца от 3D принтер”

добавете коментар...

  1. bay

    ako tova stane shte si publikuvam zadnika, ta dano di se izprintiara 1 h.. da go …..

  2. :)

    dano da zapo4nat da printirat mozaci posle 4e golqma kriza

Коментар