Mozilla печели по $280 млн. годишно от Google

Mozilla, разработчикът на браузъра Firefox, става все по-зависим от Google, но за добро. Приходите на компанията стремително нарастват, благодарение на интернет гиганта.

Финансовият отчет на Mozilla Foundation за миналата година показва, че партньорството с Google е донесло на разработчика 280 милиона долара. Споразумението между двете компании предполага използване на Google като търсачка по подразбиране във Firefox, а Google.com – като начална страница при стартиране на браузъра.

Резултатът от това партньорство през 2012 г. е два пъти по по-висок, отколкото през предходната година. Делът на Google в приходите на Mozilla е нараснал от 85% през 2011 г. до 90% през миналата година. Договорът между двете компании изтича през ноември 2014 г.

Разходите на Mozilla през 2012 година възлизат на $208 млн., бележейки ръст от 43,4%. Голяма част (71%) от тях отиват за разработка на софтуер. Компанията разполага с около $268 млн. в наличност.

В последните 12 месеца делът на Firefox при браузърите за настолни компютри намаля с 9%, падайки до 18,7% през октомври. Най-популярен остава Internet Exlporer с дял от 58,22%, по данни на Net Applications.

Коментари по темата: „Mozilla печели по $280 млн. годишно от Google”

добавете коментар...

  1. За съжаление

    За съжаление тези данни потвърждават за пореден път надмощието и зависимостта на всички от Google. Какво ще се случи с Mozilla, ако Google решат да спрат да плащат => Mozilla изчезва и от Google зависи дали ще я затрият. Друг е въпроса дали Google ще искат да я затрият, но искат ли – без съмнение ще успеят.

  2. (:

    Големи печалби, няма що. Google им плащат, за да са търсачка по подразбиране. Покрай другото, да смениш на да кажем Yandex или Qwant, изисква ровене по конфигурации и други простотии.

    Според обобщените във Wikipedia резултати, само Net Applications дават сериозен дял на IE.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers#Summary_table

    Няма да е лошо малко повече да ровите преди да вадите платените от MS резилтати.

Коментар