Останаха двама кандидати за нов CEO на Microsoft

Списъкът с кандидати за нов CEO на Microsoft вече е сведен до двама

Списъкът с кандидати за нов CEO на Microsoft вече е сведен до двама – Алан Мълали и Сатиа Надела

Кандидатите за нов главен изпълнителен директор на Microsoft са сведени до двама, твърди Блумбърг, позовавайки се на достоверни източници.

Бордът на директорите ще избира между Алан Мълали, който в момента е CEO на Ford Motor, и вътрешния кандидат Сатиа Надела, заемащ поста изпълнителен вицепрезидент на подразделението „Microsoft Cloud and Enterprise”.

В началото на ноември Microsoft редуцира списъка от кандидати за мястото на Стив Балмър от 40 на 5. Освен Мълали и Надела, в него влязоха Стивън Елоп и Тони Бейтс, а петият участник остана неизвестен.

Стивън Елоп, бившият изпълнителен директор на Nokia, сдаде заемания пост след като подготви продажбата на телефонния бизнес на компанията на Microsoft. В момента Елоп е изпълнителен вицепрезидент на подразделението за устройства на Microsoft, което пое мобилния бизнес на Nokia.

Тони Бейтс пък заема длъжността изпълнителен вицепрезидент на подразделението „Business Development and Evangelism” в Microsoft. Той постъпи в компанията след сделката по придобиване на Skype, която оглавяваше.

Елоп и Бейтс все още са считани от мнозина за евентуални заместници на Стив Балмър, но предпочитанията на борда на директорите на Microsoft клонят към Мълали и Надела.

Последната среща по въпроса за нов CEO на Microsoft се е състояла на 18 ноември, съобщи миналата седмица Бил Гейтс, председател на борда на директорите на компанията, в разговор с акционери. Той ги информира, че са разгледани множество кандидатури, без обаче да посочи конкретни срокове за избор на новия CEO.

Настоящият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър подаде оставка през август 2013 г. Той ще продължи да изпълнява функциите си в продължение на шест месеца след тази дата. Според някои източници, на Microsoft ще са необходими още няколко месеца, за да избере новия си мениджър.

Коментар