Китайският подарък за Бил Гейтс носи милиони на Microsoft

В своята първа официална визита в САЩ през 2006 година китайският президент Ху Джинтао беше поканен да вечеря с председателя на Microsoft Бил Гейтс в собствената му къща. Малко преди посещението китайското правителство издаде указ, изискващ всички персонални компютри, произведени в страната, да излизат на пазара с лицензирана операционна система. Това беше подаръкът на Ху Джинтао за неговия домакин Бил Гейтс, писа silicon.com.
Днес, близо две години по-късно, този подарък продължава да… подарява. Microsoft вече усеща големите печалби от по-строгата политика за интелектуална собственост, водена от Китай. В страната се отчита спад в пиратството и увеличение в резултатите на Windows отдела на софтуерния гигант.
В момента Китай е държавата, която нарушава най-много споразуменията за антипиратска политика. Но в сравнение с нея, дузина други страни, включително Индонезия и Украйна, имат по-висок процент на софтуерно пиратство, показва проучване на BSA и IDC. Тези държави обаче не притежават потенциала на Китай, която е вторият по големина PC пазар в света, растящ с над 10% годишно.
Нивото на пиратския софтуер в страната е паднало
на 82% през 2006 година – от 90% през 2004, показва проучването. Намаляването на софтуерното пиратство и продажбата на по-скъпи версии на Windows са двата основни начина за Microsoft да генерира растеж на продажбите, който да надминава този на пазара. Това обаче представлява изключително трудна задача, откакто глобалният дял на компанията стигна 90%.
От Microsoft съобщиха, че подобренията в борбата с пиратството са донесли около $164 милиона към общите приходи от $822 милиона, отчетени в Windows отдела на компанията в Китай през тримесечието, завършило в края на септември. Windows е най-доходният продукт на Microsoft и има оперативен марж от над 80%.
Все още по улиците на Китай може да се намери пиратски софтуер
Съществуват места в по-големите градове в страната, където се продават пиратски PC-та и софтуер. Така например, след като един компютър бъде сглобен, клиентът получава списък с възможности за пиратски софтуер, обхващащ всички продукти на пазара от Microsoft Office до Photoshop на Adobe Systems. Ако потребителят иска някоя програма, която не е в списъка, то той може да си я поръча.
Указът на китайското правителство изисква производителите на персонални компютри да инсталират предварително операционната система с цел да се реши проблемът с потребителите, които си купуват PC-та без софтуер и след това предпочитат да се сдобият с евтини пиратски продукти.
Пекин отиде и по-далеч в борбата с проблема,
като обяви, че всяка компания, която иска да прави бизнес с правителството, трябва да използва само лицензиран софтуер. По-рано през тази година в съвместна акция китайската полиция и ФБР конфискуваха пиратски софтуер от на стойност от $500 милиона. Сред фалшивите продукти се намираха и такива на Microsoft и Symantec.
Софтуерният гигант смята, че потребителите трябва да бъдат по-добре осведомени за предимствата от използването на оригинален софтуер, който предлага достъп до ъпдейти и по-висока сигурност. Освен това подобрената технология служи и за възпиране на пиратството. Microsoft твърди, че Vista, най-новата версия на Windows, е много ефективна в спирането на пиратството. Нивото на фалшифициране на тази версия е два пъти по-ниско в сравнение с това на Windows XP.

по темата: „Китайският подарък за Бил Гейтс носи милиони на Microsoft”

добавете коментар...

  1. crazy

    Не е по-ниско, защото хората повече харесват ХР (е може и заради това да е),ами защото по-малко машини подържат Виста, в замундата и арената може да намериш и двете версии със най-различни добавки…

  2. гого

    чудесно, в Китай ще се продават ПС-та с инсталиран линукс 🙂

  3. anon

    Нивото на пиратстване на Виста не е по-ниско, защото има по-добра защита, а защото хората предпочитат ХР. МС обаче не искат да си го признаят 🙂

Коментар