Експерти всяват паника със сигурността на XP

В момента хакерите не разкриват уязвимости от типа „нулев ден” в Windows XP, за да ги продадат изгодно след изтичане на поддръжката на системата

В момента хакерите не разкриват уязвимости от типа „нулев ден” в Windows XP, за да ги продадат изгодно след изтичане на поддръжката на системата

Поддръжката на Windows XP изтича на 8 април 2014 година. След тази дата Microsoft ще престане да пуска обновления на своята 12-годишна операционна система. Ето защо както самата компания, така и експертите по сигурност настоятелно приканват потребителите да преминат към по-нова версия на Windows.

Изследователите от Avnet се вляха в общия хор, съветвайки бизнеса да прекрати използването на ХР преди изтичане на срока за поддръжка. В противен случай, компаниите ще изложат на голям риск не само себе си, но също своите партньори и клиенти, предупреждават експертите.

В доклада „Panic? What panic? Is the industry in denial over the death of XP?” специалистите отбелязват, че след прекратяване на поддръжката Windows XP ще стане много уязвима система, тъй като Microsoft ще престане да пуска обновления на сигурността. Според Avnet, в момента хакерите не разкриват уязвимости от типа „нулев ден” в Windows XP, за да ги продадат изгодно след 8 април 2014 г.

Същевременно, Avnet осъзнава, че в повечето случаи не е възможен бърз преход от Windows XP към Windows 7 или 8. Инсталиране на нови версии на операционната система на стари компютри е трудна задача, тъй като съвременните платформи изискват по-мощен хардуер.

Поради финансови съображения, много компании не могат да си позволят да мигрират към друга ОС – това означава да си купят и нови компютри. В резултат, към средата на октомври Windows XP е била инсталирана на над 30% от компютрите по света, сочат данни на анализаторите.

Коментари по темата: „Експерти всяват паника със сигурността на XP”

добавете коментар...

  1. Соня

    Здравейте,
    Честита Коледа и Щастлива Нова Година!

    Според мен се има предвид, че тъй като Microsoft ще спре да пуска нови update-и за Windows XP, това ще направи системата по-несигурна. Тоест, ако няма update-и за новите вируси и т.н., системата ще бъде по-нестабилна, а не че има някакъв дефект, които не е отстранен за 12 години…

  2. Мдааа

    Е добре де и аз се чудя… как така има толкова сериозна дупка в сигурността на OS неотсранена за 12 години?!?! И какво гарантира че в новите версии също няма толкова сериозни дупки които няма да бъдат отсранени в следващите 12 години?
    И защо в тази ситуация да се плаща лиценз за нова версия след като очевидно или сигурността не е приоритет на Microsoft или в компанията работят мърлячи или некадърници.
    Другия вариант е нарочно да се прави черен PR за да се откажат хората от XP но това със сигурност рефлектира много лошо по имиджа на компанията която я е създала.

  3. Anonymous

    Малка част ще update-ват до нови версии. По-скоро ще фалират. Вероятно като датата наближи ще се появят множество твърде изгодни предложения, но не от Microsoft. За какво са им на Microsoft бедни бизнес потребители – те явно вече ще се целят към по-богатите.

  4. Хах

    “Поддръжката на Windows XP изтича на 8 април 2914 година.”
    Ех, да беше вярно. 🙂

  5. Данаил

    Това са старите FUD (или на български СРС – Страх, Несигурност, Съмнения) игри на Майкрософт. Нали трябва да стреснат хората, за да си купят по-нова ОС. Не бих се учудил ако с някое от последните обновления сами отворят някоя вратичка, за да може след това да имат проблеми потребителите и да им се наложи да мигрират към по-нова ОС. Иначе не мога да повярвам един софтуерен продукт, тестван от толкова много потребители в световен мащаб и обект на внимателно разглеждане и на хакери, и на експерти на сигурността в продължение на 12 години, да продължава да има големи пролуки. Явно сами ще отворят нещо такова, ако пробойни се появят. А тогава потребителите би трябвало да се замислят – ако на една тяхна 12 години тествана система продължават да откриват слабости, какво остава за по-новите, които са излезли преди година-две…

Коментар