Учени печатат изкуствена кожа на 3D принтер

Предимствата на 3D печата за медицината са огромни, смята д-р Софи Юргер

Предимствата на 3D печата за медицината са огромни, смята д-р Софи Юргер от Университета в Ливърпул

Отпечатването на човешки органи с 3D принтер все още е трудно постижима цел, но това не се отнася за синтетичната кожа, прилепнала плътно като стикер или татуировка на тялото.

Изследователи от Университета на Ливърпул напредват с технология за отпечатване на такава кожа на 3D принтер. Изкуствената кожа може да бъде пригодена за съответния пол, етническа принадлежност и възраст на пациента. Освен за козметични цели, тя ще послужи и като добра практика в опитите за печат на различни други органи, части от тялото или тъкани, съобщи университетът.

Екипът от Ливърпул работи в тандем с учени от Университета в Манчестър. Те вярват, че могат да усъвършенстват изкуствената кожа така, че да пасва идеално на истинската кожа, без околните да забелязват „фалшификата”.

„Зрителната система на човека е изключително чувствителен към малки изкривявания във външния вид на кожата, така че реализирането на убедителна синтетична версия ще бъде от съществено значение дали тази технология ще се използва за спешни случаи или в козметичната медицина”, коментира д-р Софи Юргер от Института по психология, общество и здраве.

Новата технология ще спести на пациентите посещението при пластичен хирург, неприятния белег и разбира се – немалко пари. „Тази наука е в ранен етап, но предимствата на 3D печата за медицината са огромни”, допълва тя.

Коментар