Биткоин достига цената на унция злато

Необузданото поскъпване на биткоин крие голям риск от компрометиране на виртуалната валута

Необузданото поскъпване на биткоин крие голям риск от компрометиране на виртуалната валута

След като превиши $1000 по-рано тази седмица, цената на виртуалната валута биткоин (bitcoin) отново се устремява нагоре, достигайки $1200 на борсата Mt. Gox.

Ако тенденцията на поскъпване продължи със същите темпове, след няколко дни (или дори часове) притежателите на биткоин ще могат да заменят една монета за унция злато. В момента унцията струва $1253 – цена, около която се колебае златото в последните шест месеца.

При биткоин обаче историята е съвършено различна – поскъпването й за същия период е многократно. Само преди две седмици биткоин превиши за първи път границата от $500, като оттогава досега цената на виртуалната валута се удвои, бележейки един от най-впечатляващите скокове в историята на парите.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали виртуалната валута си струва цената, или просто е един балон. Според експерти, необузданото поскъпване на биткоин крие голям риск и може да доведе до последващ драстичен спад, който да компрометира за дълго време или окончателно виртуалните пари.

Коментари по темата: „Биткоин достига цената на унция злато”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Дали някой, ще си продаде златото за една монета……

  2. Драгомир

    Лесно се компрометира нещо за което никой не се грижи! Ако беше валута на някоя държава, тогава подобно поскъпване щеше да е съпроводено с печатане на пари и съответно закупуване с тях на други валути. Обратно, ако започне да поевтинява бързо, тогава тези закупени валути ще бъдат продавани, за да се потуши тенденцията.

    Бързото поскъпване ще води до това, че никой няма да иска да я използва (защо да си купя телевизор за половин монета, ако след седмица със същата половин монета ще мога да си купя два).

Коментар