Дронове ще доставят стоките на Amazon

Шефът на Amazon Джеф Безос показва прототип на дрон за доставка на стоки до домовете на клиентите (снимка: CBS)

Шефът на Amazon Джеф Безос показва прототип на дрон за доставка на стоки до домовете на клиентите (снимка: CBS)

Интернет търговецът Amazon тества малък дрон за доставка на стоки до домовете на клиентите в рамките на 30 минути след поръчката. „Октокоптерът” се очаква да влезе в експлоатация в следващите пет години.

Наречена Amazon PrimeAir, услугата ще използва малки безпилотни самолети с 8 витла, които могат да пренасят стоки в пластмасови кашони с размерите на кутия за обувки от разпределителните центрове на търговеца до домовете на клиентите, съобщи CNET.

Услугата се тества в момента и подлежи на изпитания от Федералната администрация по авиация (FAA). Шефът на Amazon Джеф Безос обещава дроновете да полетят в близките четири-пет години. Летателният апарат разчита на GPS навигация, за да достави стоката.

„Знам, че това изглежда като научна фантастика, но не е”, коментира Безос. В момента FAA работи по създаване на правила за използване на безпилотни летателни апарати.

Дронове вече доставят стоки в Китай, а един стартъп от Австралия ще предложи подобна услуга за учебници под наем в Сидни през следващата пролет.

В близко време летателни апарати като Prime Air ще станат нещо нормално, както са днешните пощенски коли, които виждаме по пътищата, отбелязва Amazon. Сигурността ще бъде гарантирана, тъй като устройствата се проектират в съответствие с комерсиалните авиационни стандарти.

Коментари по темата: „Дронове ще доставят стоките на Amazon”

добавете коментар...

  1. *

    не се ли казват дрони, а не “дронове”?

  2. 69

    Що е то дрон и има ли почва у нас?
    Освен да се смея, друго не ми остава напоследък, масовата неграмотност е навсякъде.

  3. Българин

    Искам да го приложат за България. Да пращат така доставки до мангалите в Столипиново. Ще има по един откраднат или свален “дрон” с всяка доставка.

  4. Валери

    Това е най подходящата дума дрон, защото общото между безпилотният самолет, и него е, че могат да летят. Даже и самолетите от 5 поколение с зачатъци на изкуствен интелект не са като дроновете. Дроновете, ще са отделна група, ще има всякакви, били те летателни апарати, коли- наземни и аеро, танкове, кораби, подводници, колкото и по така да звучи. Космически кораби дронове, също ще има. Предполагам, че това, ще утвърди думата дрон при внедряването на изкуственият интелект, или поне 6-то и нагоре поколение. Това, което става в действителност е измислено и написано на хартия, както и филмите много преди да стане реалност. Нищо случайно няма в….. Всичко добро в живота Кет…..дано сте млад/а?, за да…..но това са стари работи за което пишат…..

  5. Ket

    моля не налагайте нови думи – “дрон” е безпилотен самолет (апарат), не е герой от филм или комикс

Коментар