Chrome превзе близо 42% от браузърите

Браузърът Chrome на Google продължава да бъде най-използван в света, по данни на компанията за интернет изследвания StatCounter. През ноември делът на Chrome е достигнал 41,87%, в сравнение с 40,44% през октомври.

На второ място, според StatCounter, е Internet Explorer с дял от 27,31%, бележейки спад спрямо октомври, когато имаше 28,96%. В челната тройка попада също Firefox с дял от 18,15%, което е лек ръст от 0,04% спрямо предходния месец.

Основната битка в полето на браузърите се води между Chrome, IE и Firefox

Основната битка в полето на браузърите се води между Chrome, IE и Firefox (източник: StatCounter)

Епълският Safari заема четвърта позиция със своите 8,5% от пазара на браузъри, почти колкото през октомври. Следва норвежкият Opera, който държи скромните 1,2%.

Данните показват, че основната битка в полето на браузърите се води между Chrome, IE и Firefox, които заедно държат близо 90% от пазара. IE е най-популярен в страни като САЩ, Канада и Китай, докато Chrome води в Южна Америка, Русия, Австралия и повечето европейски страни, както и в Индия и Близкия изток. Firefox пък е най-популярен в Африка, в някои части на Европа и в Индонезия.

Що се отнася до отделните версии, лидери са Chrome 30 и 31, следвани от Firefox 25 на трета позиция и Internet Explorer 10, 8 и 9 съответно на местата от 4-то до 6-то.

За сравнение, изследователската компания Net Applications дава коренно различна картина. По нейните данни, Internet Explorer и Firefox са двата най-популярни браузъра, докато Chrome е на трета позиция.  Истината, изглежда, е някъде по средата.

Коментари по темата: „Chrome превзе близо 42% от браузърите”

добавете коментар...

  1. Калин

    Ако нашите мозъци са промити твоя въобще го няма тогава !!!

  2. 007

    най-лекия и най-бързия е, при по-слаби машини, каквито са повечето си личи очевадно

  3. Пламен

    Много промити мозъци го ползват тоя хром, много нещо…

Коментар