IDC понижи прогнозата за РС пазара през 2013

Продажбите на РС тази година ще намалеят с над 10%, заради липсата на причини за обновяване на системите

Продажбите на РС тази година ще намалеят с над 10%, заради липсата на причини за обновяване на системите

Анализаторската компания IDC очаква по-голям от прогнозирания спад на компютърния пазар през 2013 година. Ситуацията в потребителския сегмент е по-лоша, отколкото на пазара като цяло.

IDC прогнозира продажбите на РС да достигнат 314,2 млн. броя тази година, което е спад от 10,1% спрямо предходната година и малко повече отколкото през 2008 г. По-рано компанията очакваше спад от 9,7%, но сега преразглежда прогнозата си, заради слабото търсене на компютри с Windows 8.1.

Основен проблем за пазара на компютри ще бъде липсата на причини за замяна на по-старите системи с нови, коментира IDC.

Пазарът на корпоративни РС ще намалее с 5% тази година, докато в потребителския сегмент ще се наблюдава спад от 15%. Негативната тенденция ще се запази и през 2014 година, когато продажбите на компютри в света ще намалеят с 3,8%, според IDC.

Компютрите остават основно изчислително устройство, тъй като ежедневно потребителите прекарват с тях повече време, отколкото с таблети и смартфони. Но високата популярност на мобилните джаджи води до намаляване на употребата на РС, въпреки усилията на производителите да разнообразят предлаганите компютри, като ги дистанцират от традиционните задачи.

Интерес към компютрите губят и потребителите в развиващите се страни, поради което продажбите там ще се увеличат само с няколко процента в следващите години. За сравнение, в развитите държави доставките на РС ще намаляват – от 132 млн. броя през 2013 г. до 120,8 млн. през 2017.

Световният пазар на компютри след четири години ще бъде около 305,1 млн. броя, от които 184,1 млн. ноутбуци (в сравнение със 178,6 млн. през 2013 г.). Продажбите на десктоп компютри ще намалеят от 135,6 до 121 млн. броя, прогнозира IDC.

Подобна прогноза едва ли радва Microsoft, чиято операционна система е инсталирана на 90% от компютрите в света. Изследването на IDC обаче съдържа и някои положителни моменти за софтуерния гигант. Твърди се, че през 2017 г. ще бъдат доставени 39,3 млн. таблета под управление на Windows, което е пет пъти повече спрямо 2013 г.

За сравнение, пред 2011 г. бяха продадени само 1 млн. таблета с Windows. Тези устройства ще заемат не повече от 10% от общия брой Windows компютри, прогнозира IDC.

Коментар