Електронни рецепти предпазват фармацевтите от грешки

На фармацевтите няма да им се налага още дълго да разчитат докторските почерци. Някои европейски страни вече въведоха електронните рецепти. Скоро и голямата британска верига аптеки Boots ще започне тестване на системи за обработка на електронни рецепти.

Според проучвания, всяка година много хора стават жертва на грешки при разчитането на рецепти. Неправилното тълкуване на лекарското предписание от аптекаря понякога може да има и фатален изход за пациента.

Въвеждането на електронни рецепти във Великобритания е част от проект на Националната здравна служба (NHS) за модернизация на здравеопазването, обезпечен с финансиране от 6,2 милиарда лири. Хиляди хора в Обединеното кралство страдат от нежелателни реакции от предоставени погрешно лекарства. NHS вярва, че премахването на хартиените рецепти ще намали значително този риск.

Проектът се осъществява с помощта на компанията Quicksilva Software Solutions, която разработва интеграционен софтуер, който осъществява взаимодействието между системата на аптеката и базата данни на NHS. Самата услуга се нарича Electronic Prescriptions Service (EPS) и работи по следния начин. Докторът издава хартиена рецепта, съдържаща бар код, като едновременно с това електронен вариант на рецептата се подава към системата на NHS. В аптеката, баркодът се сканира, за да може по него да се извлече електронната рецепта от базата на NHS и едва тогава пациентът получава лекарствата си.

Електронните рецепти са от изключителна важност за Boots. Около 100 милиона рецепти годишно се приемат в 1400-те клона на веригата. Автоматизацията на системата ще позволи по-експедитивно обслужване на пациентите, но по-важното – ще елиминира инцидентите, породени от грешно разчитане на лекарските предписания. С разгръщане на услугата EPS, пациентите ще могат да посочат аптеката, където редовно да получават лекарствата си, без необходимостта от нова писмена рецепта.

Въпрос на време е обслужването с електронни рецепти да се превърне в нормална практика за всяка аптека. Тези от тях, които не поддържат услугата, може би ще трябва да прекратят своя бизнес, смятат специалистите.

Рано или късно, електронните рецепти ще се наложат и в българските аптеки. В момента тук всеки може да си купи дори антибиотик без рецепта, което е прецедент. Опитът на страни, които вече са въвели системи за електронни рецепти, може да бъде от полза на българските здравни служби. Проблемът е финансирането на един такъв проект на фона на хроничния недостиг на средства в здравеопазването. Но снабдяването на общо практикуващите лекари с компютри, което вече е факт, е една предпоставка за въвеждане на електронни услуги.

Коментар