Очакваме 172 млн. евро от ЕС за научна инфраструктура

Още от 2014 година ще може да се предостави финансиране за новия програмен период по ОП „Образование и наука за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев

Още от 2014 година ще може да се предостави финансиране за новия програмен период по ОП „Образование и наука за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.”, заяви заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев

172 милиона евро европейско финансиране за научната инфраструктура ще има в Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.”, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев на форум, организиран от Областния информационен център в София.

Новата програма ще е първата директно управлявана от Министерството на образованието и науката, уточни министър Анелия Клисарова.

„Основната промяна в програмата е социалният елемент в образователната система – целенасочени и ясни политики за превенция за отпадане и задържане на децата в образователната система. Много сериозен е акцентът по отношение на предучилищното обучение, като основният елемент е инвестицията в човешкия ресурс – педагози, учители,образователни медиатори и разбира се подкрепата за децата и техните семейства”, обясни Кръстев.

По повод изпълнението на досегашната Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в частта за образование, министър Клисарова съобщи, че за периода от месец май до момента увеличението на усвоените средства е с ръст от 57,5 процента.

„Данните в досегашната работа показват, че сме успели да достигнем до крайните целеви групи на пазара на труда. Над 13 600 учители и преподаватели са повишили квалификацията си. Над 3000 докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени са включени в програми за повишаване на научния си потенциал. 35 000 студенти са се включили в програмите за първо работно място”, посочи Клисарова.

Още от 2014 година ще може да се предостави финансиране за ефективно стартиране на новия програмен период по ОП „Образование и наука за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.”, заяви Иван Кръстев. Приоритетна ос 1 е за научни изследвания и технологично развитие. Предвижда се засилване на научно-изследователската дейност, технологичното развитие и иновациите чрез укрепване на инфраструктурата.

Приоритетна ос 2 е Образование и учене през целия живот. Целта е да се намали преждевременното напускане на училище и насърчаване на равния достъп до висококачествено предучилищно, основно и средно образование.

Фокусът на приоритетна ос 3 е към образователна среда за активно социално приобщаване с оглед подобряване на пригодността за заетост. Важен акцент тук е интеграция на маргинализирани общности.

Коментар