Нова вълна устройства превръща тялото в контролер

Игралната конзола Wii на Nintendo е голям пробив, тъй като потребителите контролират играта, ръкомахайки около безжичен контролер със сензори за движение. Много други нови джаджи заемат тази идея за интуитивен интерфейс, като я и доразвиват още повече.

В съвсем скоро време ще можем да контролираме компютри, телевизори и дори клетъчни телефони само с жестове с ръце.

Така например, в демонстрация на 3DV Systems на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас потребители застават пред голям екран и контролират Windows компютър само с ръкомахане.

JVC, позната още като Victor Company of Japan, демонстрира прототип на телевизор с контроли, основани на същата идея. Жестове и звуци от щраквания и пляскания могат да включват и изключват телевизора, да контролират силата на звука и да сменят канала.

Перспективата никога повече да не се претърсва цялата къща за дистанционното без съмнение ще бъде добре приета в много домакинства. Възможно е обаче традиционният скандал за дистанционното да се превърне в нещо още по-лошо, като например две деца, които чрез жестове и звуци се борят кое какво да гледа.

В друга демонстрация, когато служител от 3DV наподоби с движенията си боксьор, екранът пред него отрази движението на цялата горна част на тялото. Това е значителен напредък в сравнение с настоящата боксова игра на Wii, която усеща само движението на контролерите.

Особено популярна е играта на боулинг на Wii, където потребителят замахва с дистанционното все едно, че то е топката. Два телефона, които ще излезнат на японския пазар през месец май, разполагат с боулинг игри, които работят на същия принцип, но са без Wii. Замахвате с целия телефон и по този начин мятате топката по алеята.

Сензорната технология за движение в тези телефони е дело на американската компания GestureTek. Докато дистанционното на Wii използва комбинация от тънки механични пружинки и камера, за да усети движението, то GestureTek използва само камери – това е рационално, тъй като вече повечето телефони разполагат с камери, а също и не малък брой лаптопи също.

Технологията може да се използва не само за забавления, казват от GestureTek. Компания е провела проучвания, в които пациенти, получили удар или пристъп, играят на сноуборд игра, движейки се пред камера. В резултат на това при пациентите се забелязало подобрение на пазенето на равновесие. Конзолите Wii също се използват за физическа терапия.

За да доразвият тези прости приложения на следващо ниво, GestureTek и 3DV в момента се опитват да прибавят и трето измерение – далечина. Обикновената камера произвежда двуизмерна картина. Две камери биха могли заедно да възпроизведат колко отдалечен е един предмет по същия начин, по който човешките очи могат да възприемат далечина.

3DV разполага и с друг доста интересен начин за усещане за далечина, който работи само с една камера. Лещите в камерата са обградени от диоди, излъчващи импулси от невидима инфрачервена светлина – до 60 в секунда. Камерата измерва разстоянието до предмета на базата на времето за връщане на отразената от него светлина.

Компанията смята да пусне своя продукт на пазара до края на тази година на цена под $200, но все още не разполага с договор с голям производител, който да вгради камерата в екрани или да я прикрепи към игрални конзоли.

Коментар