Изкуствен мускул ще увеличи силата ни 1000 пъти

Нов супер материал може да увеличи 1000 пъти силата на човека. Идеята за изкуствен мускул идва от лабораторията в Бъркли към Министерство на енергетиката на САЩ.

Материалът е създаден на базата на ванадиев оксид, който се използва широко в електронната промишленост и има едно интересно свойство – променя проводимостта си под въздействие на температурата.

При 67 градуса по Целзий, кристалната решетка на ванадиевия оксид се променя и електроните могат да се движат свободно в метала. Това е свързано и със сериозни изменения във физическата форма на материала, като деформацията протича много интензивно.

Учените са успели да моделират милиони цикли на подобни промени, без обаче материалът да деградира. Ето защо ванадиевият оксид може да намери приложение като изкуствен мускул, способен да се свива милиони пъти под въздействие на топлинни импулси и същевременно много по-силен от човешкия.

Разработката е на твърде ранен етап и засега все още не е създаден изкуствен мускул. Предполага се обаче, че след като теоретичната основа и самият материал са налице, изследователите от Бъркли ще съумеят да реализират идеята си.

Коментари по темата: „Изкуствен мускул ще увеличи силата ни 1000 пъти”

добавете коментар...

  1. NEK-oii

    Идеално за двигатели от различен калибър.

Коментар