Китай изгражда най-голямата в света 4G мрежа

China Mobile ще изгради най-голямата в света мрежа от четвърто поколение

China Mobile ще изгради най-голямата в света мрежа от четвърто поколение

Китай планира да изгради най-голямата в света мрежа от четвърто поколение 4G/LTE, демонстрирайки сериозния си технологичен потенциал. По план, мрежата трябва да бъде завършена в края на 2014 г., т.е. само за 12 месеца.

Проектът се движи от телеком оператора China Mobile и ще осигури 4G покритие за над 340 града в страната, съобщи ZDNet. Мрежата стъпва на технология TD-LTE, която вече е разпространена в Китай. Предвижда се инсталиране на около 500  хиляди базови станции.

В момента 4G мрежата е на ранен етап на развитие, като покрива 16 от големите градове в страната. Разширението обаче ще протича с бързи темпове – през първата половина на 2014 г. в зоната на покритие ще попаднат 100 града, а в периода до края на годината броят им ще нарасне до 340.

В развитието на мрежата от четвърто поколение в Китай ще участват и производители на мобилни телефони. China Mobile съобщава, че вече има поддръжка от 63 компании от целия свят. Смартфоните с възможност за работа в мрежи TD-LTE ще се появят през първата половина на 2014 г. и ще струват около $170.

Освен на производителите на мобилни телефони China Mobile ще разчита и на телеком оператори от други страни. Над 80 доставчици на комуникационни услуги подкрепят проекта за развитие на TD-LTE.

Технологията TD-LTE е основна за мрежите от четвърто поколение в Китай. Официалната статистика сочи, че този стандарт се използва в 18 държави по света, като се очаква през следващата година броят им да нарасне до 63. Към началото на декември абонатите на TD-LTE превишават 5 милиона.

Коментари по темата: „Китай изгражда най-голямата в света 4G мрежа”

добавете коментар...

  1. ???

    Китай каквато и мрежа да изградят, ще е най-голямата в света. Все пак са най-многолюдната нация.

Коментар