Siemens залага на 3D печат в частите за газови турбини

От януари Siemens ще произвежда части за газови турбини чрез технология за 3D печат

От януари Siemens ще произвежда части за газови турбини чрез 3D печат

Немският гигант Siemens планира да изготвя резервни части за газови турбини чрез технология за 3D печат. Иновативното производство ще започне през януари 2014 г., съобщи Файненшъл Таймс.

Технологията за 3D печат ще ускори ремонта на турбините и същевременно ще намали разходите за обслужване. В някои случаи, например при ремонт на двигателя, новият подход ще съкрати времето за изпълнение от 44 на 4 седмици.

Siemens не е единствената голяма компания, която се обръща към 3D печата. От 2016 г. авиационното подразделение на концерна General Electric планира да използва системи за 3D печат в производството на горивни дюзи за новия двигател LEAP на самолетите Boeing 747 Max и Airbus A320neo.

До края на десетилетието General Electric ще напечата 100 хиляди дюзи. Те ще издържат пет пъти повече, а теглото им ще бъде със 75% по-малко от това на дюзите, произведени по традиционна технология.

Британската компания Rolls-Royce също обяви планове за използване на 3D печат в производството на части за своите авиационни двигатели. В момента технологията се използва най-активно в медицината, вкл. за печат на слухови апарати от Siemens и за стоматологични импланти.

Коментар