Net Applications дава огромна преднина на IE

Internet Explorer има огромна преднина при десктоп браузърите, по данни на изследователската компания Net Applications за декември 2013 г. Версия 8 на IE държи 20,64% от пазара, следвана от Google Chrome с 12,88%.

Три други версии на Internet Explorer заемат следващите позиции, повишавайки значително общия дял на IE. Версия IE10 има дял от 11,05%, а най-новата – IE11  държи 10,42%. Делът на IE9 е 8,96%, сочат данните.

Internet Explorer 8 е най-популярният браузър в света, по данни на Net Applications

Internet Explorer 8 е най-популярният браузър в света, по данни на Net Applications

Актуалните версии 25 и 26 на Firefox си поделят шесто и седмо място с дялове съответно 7,48% и 6,60%. Шокиращ е огромният дял на Internet Explorer 6.0, който продължава да се ползва на 4,43% от персоналните компютри по света, според Net Applications.

IE 6.0 излезе преди повече от 12 години като част от Windows XP и вече не съответства на съвременните уеб стандарти. Фактът обаче, че този браузър продължава да се използва от много потребители създава сериозни главоболия на уеб разработчиците, които трябва да осигурят правилно функциониране на модерните сайтове и в средата на безвъзвратно остарял браузър.

Като цяло, Internet Explorer е най-популярният браузър в света със сумарен дял на всички версии, достигащ 57,91%. На второ място е Firefox с общо 18,35%, а Chrome е класиран трети с 16,22%. Следва епълският Safari с дял от 5,82%, според Net Applications.

Добрата новина за Microsoft всъщност е не водачеството на IE8, а големият ръст на новия й браузър IE11, който е част от Windows 8.1. Тази версия се предлага и като самостоятелен даунлоуд за потребителите на Windows 7, но Modern изданието е достъпно единствено за ползващите Windows 8.1.

Данните на Net Applications рязко контрастират с тези на StatCounter, които сочат предимство на Chrome при десктоп браузърите – 46,63% срещу 24,91% за IE и 20,30% за Firefox.

Chrome води убедително на пазара за браузъри, по данни на StatCounter

Chrome води убедително на пазара за браузъри, по данни на StatCounter

Повечето читатели на TechNews.bg също ползват браузър Chrome, показва статистиката в Google Analytics за всички типове устройства – компютри, таблети, смартфони и др. Разпределението за декември 2013 г. между основните браузъри е: 43% за Chrome, 31% за Firefox и 10% за Internet Explorer.

Коментари по темата: „Net Applications дава огромна преднина на IE”

добавете коментар...

  1. WARGAMING

    Бях забравил за IE .. Първата работа като си инсталирам WIndows беше да си деинсталирам Internet Explorer….

Коментар