NSA хаква Wi-Fi мрежи от разстояние 13 км

Джекъб Епълбаум е един от авторите на статия в немския Шпигел, изобличаваща NSA

Джекъб Епълбаум е един от авторите на статия в немския Шпигел, изобличаваща NSA

Елитните хакери на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) могат да проникнат в Wi-Fi мрежи, отдалечени на разстояние до 13 километра, съобщи на конференция в Хамбург специалистът по сигурност Джейкъб Епълбаум.

Освен че предварително създава уязвимости в софтуера с цел достъп до информацията в устройства от рода на iPhone, агенцията използва хардуер за взлом на компютри чрез изпращане на специални пакети по Wi-Fi мрежи на разстояние до 13 километра, твърди Епълбаум, който е един от авторите на статия в немския Шпигел, изобличаваща NSA.

По неговите думи, пакетите за взлом на труднодостъпни компютри с безжична връзка могат да се предават с помощта на безпилотни летателни апарати. В повечето случаи обаче подобен подход не е практичен, тъй като за целта са налични по-удобни средства като ванове и автомобили.

Документите, на които се позовава Епълбаум, датират още от 2007 година. Оттогава досега инструментите на NSA вероятно са еволюирали, но описаните в Шпигел начини за взлом вероятно продължават да се използват, смята Епълбаум.

Така например, гостите на посолството на Еквадор в Лондон, където пребивава основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, започнали да получават приветствени съобщения от мрежовия оператор на Уганда. Оказва се, че тези съобщения идват от базова станция, инсталирана на покрива на сградата. Очевидно, хакерите на NSA са забравили да пренастроят оборудването, използвано преди това за операция в Уганда.

Публикацията в Шпигел твърди също, че NSA държи под контрол електронното оборудване чрез внедрен в него шпионски софтуер, като се позовава на документи от Едуард Сноудън, който изнесе шокиращи разкрития за дейността на службите.

Коментари по темата: „NSA хаква Wi-Fi мрежи от разстояние 13 км”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да не забравяме, че варненските хващат на 80км.. Само че са насочени, но пък са по-добри

  2. Saevar

    ами aircrack-ng го има от 2007-а година … аз още тогава краквах wi-fi-та не си спомням кога hashcat излезе но също е от години с 20 децибелова антена която може да се набави от aliexpress.com за 15 – 20 долара никакъв не е проблема да разбиеш на километри от теб някой безжи4ен нет, тези които се занимават със security го знаят а сега предполагам 4е НСА имат много по сериозни технологии в момента, 4е и хардуера е таб-нат,
    наздраве, и Ч Н Г 🙂

Коментар