Студентите ценят „зелените” политики на компаниите

Обучението на кадри в различни сфери на „зелената” икономика става приоритет на много университети в страната, предвид нуждата на българските компании от специалисти в областта. Едновременно с това става все по-популярен и терминът „зелени” работни места.

За студентите е изключително важно компанията, в която ще работят, да развива „зелени” политики

За студентите е изключително важно компанията, в която ще работят, да развива „зелени” политики

Според проучване на Cleantech Bulgaria в десет български университета, 81,8% от студентите са запознати с термина „зелени” работни места. На въпроса „В каква професионална сфера бихте искали да се развивате?”, студентите, изучаващи „зелени” специалности, отговарят най-често: екология, опазване на околната среда, управление на отпадъци, устойчиво строителство и енергийна ефективност.

94,8% от българските студенти, изучаващи „зелени” специалности, смятат, че България има голяма нужда от кадри за т.нар. „зелена” заетост. 98,7% от запитаните младежи считат за изключително важно компанията, в която ще работят, да развива „зелени” политики.

Според Института за икономически изследвания в България, интересът на работодателите за разкриване на „зелени” работни места расте чувствително през последните 4 години. През 2011 г. и 2012 г. са разкрити съответно 902 и 341 „зелени” работни места.

По данни на Министерство на околната среда и водите, през последните 3 години са разкрити над 1000 работни места в сектора на управление на отпадъците. Според същото проучване, все повече традиционни индустрии в България започват да насочват дейността си към устойчиво корпоративно развитие и отговорност към околната среда.

Коментари по темата: „Студентите ценят „зелените” политики на компаниите”

добавете коментар...

  1. Янко

    то хубаво да се учат младите, ама само да не се превръщат в същите рекетьори като настоящите ”зелени”.

Коментар