Китай сътвори светещи прасенца

Трансгенните прасета са напълно здрави и с нормална продължителност на живот

Трансгенните прасета са напълно здрави и с нормална продължителност на живот

Учени от Южния китайски селскостопански университет съобщиха за успешно създаване на десет прасенца, светещи на тъмно. За целта е използвана технология, разработена първоначално от медицинския факултет на Хавайския университет в Маноа.

Изследователите са отделили флуоресцентен белтък от ДНК на медуза и са го инжектирали в ДНК веригите на свински зародиши. Получените в резултат на това трансгенни прасета са напълно здрави, а инвазията не се е отразила на продължителността на живота им, предаде The Verge.

По думите на д-р Стефан Мойcиади от Института по биогенетични изследвания към Хавайския университет, технологията за преместване на гени е разработена с цел по-евтино създаване на лекарства и методи за лечение. В крайна сметка, генетично модифицираните животни могат да се използват за получаване на необходими за човека ферменти, чието производство по традиционния начин струва милиони долари.

Не за първи път учени експериментират с флуоресцентен ген. Националният университет на Тайван проведе успешно подобен опит през 2006 г., а преди по-малко от две години по същата методика турски учени създадоха светещи зайци.

По-рано центърът за изследване на изчезващи видове в Ню Орлиънс клонира светещи диви котки в търсене на начин за запазване на вида им. Генетици от Университета Кембридж пък създадоха светещо дърво с помощта на наследствен код от светулки и морски бактерии.

Коментар