Първата ДНК карта памет излиза на пазара

Картата Biomemory може лесно да бъде объркана с обикновена кредитна карта
(снимка: Biomemory)

Френската компания Biomemory разработи носител за съхранение на данни, базиран на ДНК и направен под формата на банкова пластмасова карта. В момента ДНК картата, която е готова за поръчки, може да съхранява само 1024 байта или 1 KB информация, което поставя под съмнение нейната стойност.

За първи път на пазара излиза устройство за съхранение на информация, базирано на ДНК. Картата Biomemory е много далеч като капацитет дори от нивото на отдавна остарелите 3,5-инчови дискети, които побираха 1,4 MB информация – почти 1500 пъти повече от това, което предлага френската разработка.

Но особеното в новата памет е, че информацията в нея е кодирана според принципа на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), който е в основата на генетиката. След преобразуване информацията ще изглежда като последователност от нуклеотиди – елементите, които изграждат тази киселина. Това са аденин (А), цитозин (С), гуанин (G) и тимин (Т), пояснява Tom’s Hardware в публикация за биопаметта.

Според разработчиците от Biomemory, кодирането и декодирането на данни ще се извършва от отделна лаборатория, като продължителността на двата процеса няма да надвишава осем часа. Компанията ще започне да приема поръчки от клиенти през следващите дни.

Килобайт на цената на iPhone

Всяка карта Biomemory струва точно 1000 евро. Според френския уебсайт на Apple, за приблизително същите пари може да се купи базов iPhone 15 със 128 GB памет. Но Biomemory твърди, че картата е способна да съхранява информация в продължение на 150 години, което би трябвало да се тълкува като съществено предимство.

Biomemory възнамерява да започне производството на своите карти памет през 2026 г. Според авторите на публикацията в Tom’s Hardware, това е твърде оптимистична прогноза, тъй като към януари 2024 г. технологията все още е много далеч от идеалната.

По-конкретно, вместо посочените осем часа за криптиране и декриптиране, сега са необходими няколко дни. Компанията не уточнява какво точно възнамерява да направи, за да намали времето за тези операции.

Съмнителна стойност

Biomemory почти открито предлага на своите потенциални клиенти да споделят информация, криптирана на картата памет, с трети страни. Партньор на компанията за криптиране и декриптиране на данни е лабораторията Eurofins Genomics – за да дешифрирате информацията, съхранявана в картата, трябва да я изпратите до тази лаборатория, но тя няма да ви я върне обратно.

Вместо физически носител, клиентът ще получи имейл с нуклеотидна последователност, която след това ще трябва да бъде преведена с помощта на специален преводач, хостван на уебсайта на Biomemory.

Днес дори е трудно да си представим колко оскъдна информация се побира в клетка от 1 KB. Вече почти никой не спестява дисково пространство, защото винаги може да закупи по-голям SSD или HDD или да надстрои плана си за облачно съхранение.

Отчитайки тази реалност, друг европейски стартъп, този път от Германия, работи върху стъклен диск със специално керамично покритие и наистина огромен капацитет. Носителят на Cerabyte може да съхранява до 10 PB (или 10 хиляди TB) данни, което е трилиони пъти повече, отколкото побира френската биопамет. Cerabyte планира да пусне такива дискове на пазара до 2030 г.

Коментари по темата: „Първата ДНК карта памет излиза на пазара”

добавете коментар...

  1. :o)

    Добре, че беше информацията за Носителят на Cerabyte…
    иначе щях да съм си изгубил времето от живота да чета за памет 1кб????????

Коментар