Роботакситата настъпват: Waymo скоро и в Лос Анджелис

След Сан Франциско, колите на Waymo ще тръгнат и по улиците на Лос Анджелис
(снимка: Waymo)

Технологичната компанията Waymo, специализирана в системите за автономно шофиране, планира да пусне услуга за роботаксита в Лос Анджелис, след като вече разгърна “флотилия” от самоуправляеми автомобили в съседния мегаполис Сан Франциско.

Компанията, която е част от холдинга Alphabet, очаква да получи лиценз за извършване на услуги с роботаксита в Лос Анджелис, за да разшири географията на дейността си. Безпилотните електрически кросоувъри Jaguar I-Pace, допълнени от система за самоуправление, се тестват в града вече около година, отбелязва Electrek.

Миналия октомври Waymo стартира промоция – безплатна обиколка с доставка на пътници до редица райони на Лос Анджелис. И сега компанията иска да пусне пълноценна услуга за роботакси с възможност за поръчка и заплащане на пътуване чрез мобилно приложение, както в Сан Франциско, в рамките на целия град.

В петък Waymo обяви в социалната медия X, че е кандидатствала за лиценз в Лос Анджелис и ще продължи да работи „с местни политици, служби за спешна помощ и обществени организации”, за да го получи.

В Калифорния полицията не може да глобява автономни превозни средства за нарушаване на правилата – разрешени са само глоби за нарушения при паркиране. Въпреки че след инцидента с автономното круизно такси, блъснало пешеходец, активистите настояват за промяна на закона.

Waymo има разрешение да управлява 250 роботиксита в Сан Франциско. Този месец компанията ще започне да тества автономни пътнически автомобили без човешки водач по магистралите във Финикс, Аризона и планира също да разшири услугата си в Остин, Тексас.

Коментар