Поляци обещават скоро разговори с 3D холограми

Холограмното устройство на Leia Display Systems приема изображения и ги прожектира на екран от водна пара

Холографската система на Leia Display Systems приема изображения и ги прожектира на екран от водна пара

Скоро потребителите на мобилни телефони ще могат да общуват помежду си чрез 3D холограми в стила на Междузвездни войни. Иновацията идва от полската компания Leia Display Systems, която е доста напред в разработката на устройство с подобни възможности.

Компанията изглежда уверена, че нейната технология ще революционизира видео разговорите. „Нашите холограми ще пренесат телефонните видео разговори на следващо ниво”, коментира Марсин Панек, изпълнителен директор на Leia Display Systems, за британския Мирър.

Твърди се, че системата ще позволи на потребителите да виждат 3D холограма на човека от другия край на линията – идея, която беше застъпена още през 1977 г. в сагата Междузвездни войни (Star Wars).

За да проведе подобен разговор, потребителят трябва да седне пред високотехнологична камера, която има две лещи и микрофон. Камерата обединява двете изображения от лещите и ги изпраща през уеб към получателя.

Потребителят от отсрещната страна може да наблюдава 3D образа на своя събеседник, ако разполага с холографско устройство, което приема изпратените изображения и ги прожектира на екран от водна пара.

„Ние сме на прага на технология, която беше представена в киното преди 40 години – тази научна фантастика се превръща в научен факт”, коментира Панек. „Ще изглежда така, сякаш вашите близки, приятели и семейството стоят точно пред вас, докато говорите с тях от другия край на света”.

Към момента обаче машините, които създават холограми, са твърде големи. С течение на времето, полската компания ще ги направи по-малки, дори толкова малки, че да се поставят на масичката за кафе в хола.

Марсин Панек е бил осенен от идеята да създаде холографски телефон, докато наблюдавал 3D ефекта от лазер върху сух лед. На този етап полският разработчик не се ангажира с конкретни срокове за пускане на пазара на 3D холографски телефон.

Коментари по темата: „Поляци обещават скоро разговори с 3D холограми”

добавете коментар...

  1. Alex

    “Твърди се, че системата ще позволи на потребителите да виждат 3D холограма на човека от другия край на линията – идея, която беше застъпена още през 1997 г. в сагата Междузвездни войни (Star Wars).”

    Всъщност годината е 1977
    http://www.imdb.com/title/tt0076759/?ref_=nv_sr_2

  2. az

    Tezi sto ne se zamisliat da naprawat towa na televizor

Коментар