Ubuntu спечели признание за ОС на годината

Ubuntu спечели за трети пореден път отличието „Операционна система на годината” на W3tech

Ubuntu спечели за трети пореден път отличието „Операционна система на годината” на W3tech

Проектът с отворен код Ubuntu спечели отличието „Операционна система на годината” в изследване на W3tech за уеб технологиите през 2013 г. За трети пореден път Ubuntu печели в тази категория. С подобно постижение може да се похвали и WordPress, която е номер едно в системите за управление на съдържание (CMS).

В последните три години само две Linux-базирани операционни системи показаха ръст – Debian и Ubuntu, коментират от Canonical, разработчик на системата. С излизането на Ubuntu 14.04 LTS през април, ще продължи възходящото развитие на системата, тъй като все повече фирми търсят гъвкавост и иновации, допълват от компанията.

По-късно тази година се очакват първите смартфони с Ubuntu Touch, която поддържа сензорен интерфейс.

Изследването на W3tech.com включва още няколко категории, наред с „операционни системи” и CMS. Така например за уеб сървър на 2013 г. е избран Nginx, победител и в предходните три издания.

В категорията социални уидгети печели Pinterest, а jQuery е призната за най-добра JаvaScript библиотека. Пълният списък на победителите е публикуван на сайта на W3tech.

Коментари по темата: „Ubuntu спечели признание за ОС на годината”

добавете коментар...

  1. Шляп

    2010 – победител в същата класация е Windows 🙂

  2. Ivan

    Класацията за Ubuntu / сравнението е само между операционни системи с отворен код – за Windows никой и не спори, че все още по популярност е преди всички.

  3. :o)

    Може ли да се извади проучване, на база браузинга в Интернет,
    колко % от потребителите ползват операционната система на годината?

    А, чакай това е друго нещо 🙂

  4. Saevar

    Ньяа ги кумпитьеньтнити програмисти понеже сега пият кафе при което се надяват кофеина да боостне малко кода който пишат, 4акай отговор по късно уа.

  5. gogo

    Ко тана с виндолса а ? Къде се скриха “многознаещите” програмисти да дадат “компитентно” мнение?

Коментар