Кончината на Windows XP увеличива РС продажбите

В корпоративния сектор се наблюдава миграция от Windows XP към Windows 7 и 8

В корпоративния сектор се наблюдава миграция от Windows XP към Windows 7 и 8

Спирането на поддръжката на 12-годишната операционна система Windows XP касае не само потребителите на Microsoft, но и останалата част от РС пазара, тъй като миграцията към нова ОС изисква ъпгрейд на хардуера или нови компютри.

По данни на IDC, световните продажби на PC са достигнали 82,2 милиона броя през четвъртото тримесечие на 2013 г. Въпреки че това е 5,6% спад на годишна база, „пенсионирането” на Windows XP на практика е повишило продажбите, предотвратявайки по-голям спад, смята анализаторската компания.

На пазара в Съединените щати са продадени 17,1 милиона РС в периода октомври-декември 2014 г. Според IDC, именно очакваното на 8 април 2014 г. прекратяване на поддръжката на Windows XP е помогнало за достигане на този праг в продажбите на РС.

В корпоративния сектор се наблюдава миграция от Windows XP към версии Windows 7 и 8, като за пореден път бизнесът cе представя по-добре от крайните потребители, коментира IDC.

Microsoft се надява повече потребители да преминат от Windows XP към по-нова платформа, в частност Windows 8.1, която предлага обновен потребителски интерфейс и по-различна функционалност. Засега обаче потребителите избират най-често Windows 7 за следваща операционна система.

Коментари по темата: „Кончината на Windows XP увеличива РС продажбите”

добавете коментар...

  1. WARGAMING

    А поне 60 процента от населението ползват стари компютри с XP 🙂
    Това си е чист ултиматум ! Да вземат малко пример от Линукс,

  2. Mozo

    Тъй де, потребителите са силово ПРИНУДЕНИ да не използват най-добрия Windows правен досега и силом да минават на новите помии.

  3. Иван Николов

    Тези да не мислят,че всички са богати и могат да си го позволят една сносна машина си е около 500 лв а това си е една заплата ,че и повече.

Коментар