ЕС ще подпомага разработките на софтуер

Европейският съюз ще насърчава публично-частните партньорства в областта на изследванията чрез две нови агенции, които трябва да осигурят възможно най-добро обслужване на учените. На 14 януари създателите на софтуер и участници в изследванията от публичния и частния сектор се срещнаха в Брюксел на конференция, за да обсъдят партньорствата между предприятия и университети, съобщиха от Европейската комисия.
И досега ЕС е финансирал подобни проекти, като например разработването на софтуер за специални ефекти, използвани в трилогията „Властелинът на пръстените“, „Казино Роял“, „Шифърът на Леонардо“, „Батман в началото“, „Кинг Конг“, „Супермен се завръща“ и „Х-мен 3“. Ефектите в тези филми са реализирани с помощта на наградения с Оскар софтуер „Furnace”, разработен от четирима европейски специалисти.
Софтуерът едва ли би видял бял свят, без подкрепата на Европейския съюз и неговата Седма рамкова програма за научни изследвания (7РП), и по-конкретно на инициативите „Мари Кюри“, насочени към подобряване на обучението и мобилността на изследователите през цялата им кариера, посочиха от ЕК.
Комисията публикува нова покана за предложения за финансиране на подобни проекти и освен това учреди Изпълнителна агенция за изследвания. Тя ще отговаря за стипендиите „Мари Кюри“, изследванията в полза на малките и средни предприятия и инициативите „Космос“ и „Сигурност“ в рамките на 7РП.

Коментар