Китай създава национална Linix платформа COS

Китайската операционна система COS ще работи на различни устройства, вкл. смартфони и компютри

Китайската операционна система COS ще работи на различни устройства, вкл. смартфони и компютри

Китай търси независимост в ИТ технологиите с разработка на собствена операционна система за употреба в национален мащаб. Проекът COS (China Operating System) е възложен от правителството на компанията Shanghai Liantong и Института за софтуер към Китайската академия на науките.

Засега е известно, че COS стъпва на ядрото на Linux и ще има отоворен изходен код, става ясно от публикация в engadget.com. Твърди се, че новата операционна система се разработва напълно независимо. Нейните създатели отчитат интересите на китайските потребители и ще реализират качествена локализация, интеграция с популярни в страната облачни услуги и други специфични характеристики.

Предполага се, че COS ще позволи на Китай да се избави от доминацията на чужди операционни системи. При представяне на проекта, неговите разработчици са изтъкнали недостатъците на популярни платформи – Android е фрагментирана, IOS е затворена, а Windows – незащитена, според китайските специалисти.

Очаква се COS да намери приложение на най-разнообразни устройства – от смартфони и таблети до персонални компютри и ТВ приставки. Прокрадват се също информации, че проектът се поддържа от тайванската компания HTC, но подобно партньорство не е потвърдено официално.

COS е втори опит на Китай да създаде национална операционна система на база Linux, след като веднъж вече се провали в това си намерение. Любопитен факт е, че Русия под ръководството на Путин също стартира подобен проект за национална ОС, базирана на Linux.

Коментар