Слънчева батерия с графен постигна рекорден КПД

Екип от испански и американски учени създаде слънчева батерия на основата на графен, която се отличава с рекордно високи показатели, съобщи Science Daily.

Разработката стъпва на титанов диоксид и графен, които играят ролята на колектор на заряда, а за поглъщане на слънчевите лъчи се използва перовскит – сравнително рядък минерал, калциев титанат (CaTiO3).

Учените твърдят, че новата батерия има коефициент на полезно действие 15,6%. Това е рекорден показател за елементи, които не използват силиций.

Още едно предимство на технологията е относително ниската температура за производство на батерията. Фотогалваничните елементи се формират при 150 градуса по Целзий. Подобен температурен праг означава драстично по-малки разходи за масово производство на батериите с графен. В резултат, ще бъде съкратено значително времето за изплащане на батерията.

Коментари по темата: „Слънчева батерия с графен постигна рекорден КПД”

добавете коментар...

  1. Mi

    Верно си само кисело зеле! Статията е за фотоволтаични “батерии”, а не за акумулаторни!

  2. кисело зеле

    а сравнение с една литеовойонна батерия не може ли да направите? тука само сух лук като информация и до там! Прейте си салатка и шмъркайте сух чесън да сте здрави!

Коментар