Микро вятърни системи ще захранват телефони

Микро вятърните устройства имат размерите на оризово зърно

Микро вятърните устройства имат размерите на оризово зърно

Учени от университета на Тексас в Арлингтън са разработили микро вятърни устройства с размер една десета от оризово зърно, които биха могли да се използват за зареждане на мобилни телефони.

Стотици от тези устройства с ширина 1,8 мм могат да се монтират върху калъфите за мобилни телефони и да зареждат устройството – било то чрез размахване на апарата във въздуха или като се остави на ветровито място за известно време, пише GreenTech.bg.

Изделията са изработени от трайна никелова сплав, която при тестване е показала, че издържа на силни изкуствени ветрове без да се повреди. Перките могат да бъдат произвеждани серийно – една пластина материал ще е достатъчна за стотици или дори хиляди от тях, което означава и ниска цена.

Освен на калъфите на мобилни телефони, микро вятърните устройства могат да се монтират на плоски панели по фасадите на сградите, върху стените на къщите – за да черпят енергия от ветровете с цел захранване на системите за осветление, охрана, наблюдение и др.

Изследователите от Тексас вече си партнират с частната тайванска компания WinMEMS Technologies за организиране на производство на иновативните устройства.

Коментар