3D принтер Electroloom ще печата дрехи

Персоналният 3D принтер Electroloom ще отпечатва дрехи от синтетични материали

Персоналният 3D принтер Electroloom ще отпечатва дрехи от синтетични материали

Фабриките за дрехи скоро може да се сблъскат с неочаквано опасен конкурент. Амбициозен предприемач обеща към края на 2014 година да пусне 3D принтер, който печата дрехи.

Аарон Роули и неговият екип работят по проект за 3D принтер, наречен Electroloom – проектът е представен в Sustainability in Design & Technology. Твърди се, че машината ще излезе на пазара към края на годината.

В момента е наличен прототип на принтера, способен да отпечатва листове и тръби от полимер, както и плат, наподобяващ коприна. Предвижда се и производство на по-сложни влакна, които приличат на памук.

Всички платове ще бъдат синтетични, но все пак и това е сериозен напредък. Хората, които искат да носят само дрехи, направени от органични материали, очевидно няма да са сред клиентите на облеклата от обещаващия 3D принтер.

Очаква се към края на годината екипът на Роули да пусне в продажба 3D принтера, а по-късно да бъде усвоено производството на композитни дрехи, съчетаващи органични и синтетични материали.

Една от целите на проекта е да бъде намалено количеството енергия, което се изразходва за производство на една дреха, споделя Роули.

Коментар