Ultra HD навлиза в Blu-ray дисковете

Bly-ray диковете скоро ще поддържат формата Ultra HD, обещават от асоциацията BDA

Bly-ray диковете скоро ще поддържат формата Ultra HD, обещават от браншовата асоциация BDA

Производителите на оптични носители се подготвят за революцията в цифровата телевизия и в частност за навлизането на стандарта Ultra HD, известен още като 4К. Асоциацията за Blu-ray (BDA) планира да включи новия формат с ултрависока резолюция в спецификациите на дисковете Blu-ray.

Техническата група на BDA работи директно с водещите производители и студия, за да постигне по-бързо желания резултат, споделя пред Tomshardware.com прес-секретарят на асоциацията – Виктор Мацуда. BDA трябва да се увери, че бъдещият стандарт ще осигури възможно най-висока производителност. Именно това очакват крайните потребители.

„Внедряването на ултрависока разделителна способност означава за нас не само увеличаване на броя на пикселите, но и разширяване на предела на възможностите за висок динамичен обхват, битова дълбочина, цветова гама и защита на цифрово съдържание”, коментира Мацуда.

Повишените изисквания към съхранението и предаването на данни във формат 4K Ultra HD означава, че оптичните дискове ще станат най-практичните и удобни мултимедийни носители за повечето потребители по света, подчертават от асоциацията.

Коментар