Storymap предлага новини на геогрaфската карта

Storymap позволява четене на 86 от англоезични медии върху интерактивна уеб карта

Storymap позволява четене на 86 от англоезични медии върху интерактивна уеб карта

Приложение Storymap на компанията ESRI позволява четене на 86 от най-големите англоезични медии в електронния им вид върху интерактивна уеб карта.

„Новинарската” географска карта информира потребителите за местоположението на новините и случващото се от Хонолулу до Москва и Бризбейн. Приложението е лесно за използване – с едно кликване върху избрания град на картата се появява съответната медия в електронен вид.

Психолози са установили, че информацията се възприема и разбира най-лесно когато е под формата на карта. Това е причината журналисти и редактори по цял свят да използват географските информационни системи и ГИС-базираните карти на ESRI в своята ежедневна работа.

С помощта на ГИС технологията, журналистите онагледяват истории, правят проучвания за статиите си, представят прогнози за времето, визуализират изборни резултати и организират обществено значими кампании. Сред най-големите потребители на подобни услуги са медии като Washington Times, USA Today, Philadelphia Inquirer, редица ТВ канали и новинарски интернет портали.

У нас bTV използва ГИС за аналитично визуализиране на данните в кампанията си „Да изчистим България за един ден”. Анализът на информацията, събрана чрез технологията на ESRI, показа в края на 2013 г., че около 2000 замърсени места, маркирани предишната година, са се запазили чисти, и само 40 са били повторно замърсени. Беше представена нагледно концентрацията на замърсени места на база брой население по общини.

Коментар