Нано-сателити ще наблюдават постоянно Земята

Стартираща фирма от Силициевата долина работи по иновативен проект, който използва армия от сравнително евтини малки сателити за постоянно наблюдение и заснемане на Земята.

Миналата година Planet Labs изпрати в космоса четири прототипни сателита. Успехът им насърчава компанията да пристъпи към създаване на 28-членна мрежа, която вече е на борда на Международната космическа станция и очаква старта си, съобщи GreenTech.bg.

Групата от сателити, наречена „Ято 1” се се състои от четири сателита, всеки с кубична форма със страна 2,5 см, направени от обикновени компоненти за потребителска електроника.

„Нещата, които някога бяха помествани в огромни 10–тонни сателити, сега са побрани в тези малки устройства. Това ни дава възможност да генерираме широк набор от данни, безпрецедентен спрямо габаритите”, споделя съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Уил Маршал пред Discovery News.

Нано-спътниците ще бъдат пускани два по два в продължение на две седмици чрез носител, създаден в японския лабораторен модул Kibo. Оборудването е част от почти 1,5 тона товар, който вече пристигна на борда на орбиталната станция чрез товарен кораб.

„Ято 1” ще лети в орбита на 250 мили „надморска височина” над станцията, за да се предотвратят евентуални сблъсъци. Подобно на станцията, спътниците ще обикалят Земята в орбита, наклонена на около 52 градуса на север и на юг от екватора, летейки над по-голямата част от планетата.

Сателитите ще могат да заснемат обекти с диаметър 3-5 метра. Резолюцията е достатъчна за нуждите на хуманитарни и търговски проекти, като същевременно ще се избегнат потенциални конфликти с военните и неприкосновеността на личния живот.

„При тази резолюция можете да видите короната на едно дърво, така че можем да преброим всяко дърво върху повърхността на Земята с нашата система и можем да правим това редовно”, твърди Маршал. Компанията планира да създаде много широка мрежа от партньори, чрез която да изпълни целта си – да помага на организациите и хората да се грижат за планетата.

„Има стотици и хиляди приложения на данните”, казва Маршал. Възможните хуманитарни проекти включват проследяване на обезлесяването, идентифициране на незаконния риболов, подобряване на селското стопанство и подпомагане на реакцията при бедствия.

Коментар