Нано-сателити ще наблюдават постоянно Земята

Сателитите на Planet Labs са направени от обикновени компоненти за потребителска електроника

Сателитите на Planet Labs са направени от обикновени компоненти за потребителска електроника

Стартираща фирма от Силициевата долина работи по иновативен проект, който използва армия от сравнително евтини малки сателити за постоянно наблюдение и заснемане на Земята.

Миналата година Planet Labs изпрати в космоса четири прототипни сателита. Успехът им насърчава компанията да пристъпи към създаване на 28-членна мрежа, която вече е на борда на Международната космическа станция и очаква старта си, съобщи GreenTech.bg.

Групата от сателити, наречена „Ято 1” се се състои от четири сателита, всеки с кубична форма със страна 2,5 см, направени от обикновени компоненти за потребителска електроника.

„Нещата, които някога бяха помествани в огромни 10–тонни сателити, сега са побрани в тези малки устройства. Това ни дава възможност да генерираме широк набор от данни, безпрецедентен спрямо габаритите”, споделя съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Уил Маршал пред Discovery News.

Нано-спътниците ще бъдат пускани два по два в продължение на две седмици чрез носител, създаден в японския лабораторен модул Kibo. Оборудването е част от почти 1,5 тона товар, който вече пристигна на борда на орбиталната станция чрез товарен кораб.

„Ято 1” ще лети в орбита на 250 мили „надморска височина” над станцията, за да се предотвратят евентуални сблъсъци. Подобно на станцията, спътниците ще обикалят Земята в орбита, наклонена на около 52 градуса на север и на юг от екватора, летейки над по-голямата част от планетата.

Сателитите ще могат да заснемат обекти с диаметър 3-5 метра. Резолюцията е достатъчна за нуждите на хуманитарни и търговски проекти, като същевременно ще се избегнат потенциални конфликти с военните и неприкосновеността на личния живот.

„При тази резолюция можете да видите короната на едно дърво, така че можем да преброим всяко дърво върху повърхността на Земята с нашата система и можем да правим това редовно”, твърди Маршал. Компанията планира да създаде много широка мрежа от партньори, чрез която да изпълни целта си – да помага на организациите и хората да се грижат за планетата.

„Има стотици и хиляди приложения на данните”, казва Маршал. Възможните хуманитарни проекти включват проследяване на обезлесяването, идентифициране на незаконния риболов, подобряване на селското стопанство и подпомагане на реакцията при бедствия.

Коментар